Veckorapport vecka 11 2020

Dramatiken på finansmarknaderna tilltog enormt under veckan och Stockholmsbörsen sjönk som en sten i gott sällskaps med aktiebörser världen över.

Inte ens den klassiska säkra hamnen guld klarade sig utan föll tillbaka rejält, liksom silvret. Oljepriset sjönk kraftigt liksom de amerikanska obligationsräntorna. Den amerikanska dollarn steg påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med hårresande -15,5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -22,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde ned -16,4% och har i år fallit med -22,4%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig långt under klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1669 och 1707. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1693, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Vi är inne på outforskad mark, med börsrörelser som överträffar både finanskris och milleniumyrans slut. Nedgångar vi sett denna vecka har jag bara sett vid raset hösten 1987. Helt plötsligt är världens undergång intecknad! Naturligtvis kommer företagen att få sig en ordentlig knäck av stängda gränser och indraget resande. Men den digitala ekonomin har utvecklats och både produktion och distribution i flera branscher fungerar hyfsat, med undantag för till exempel klädförsäljning och biltillverkning. Börsen tittar 6-12 månader framåt är ett vanligt uttryck. I det tidsperspektivet ser jag en hel del positiva möjligheter, men i dagsläget är det mesta nattsvart. Var girig när andra är rädda och var rädd när andra är giriga, som Warren Buffett säger. Vi fick se exempel på hur snabbt girighet kan slå om till rädsla, och någon gång sker det omvända. Frågan är bara hur snabbt det går.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan föll mot den amerikanska dollarn, och dollarindex steg ungefär lika mycket. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring. (förlust)
  • Naturgas. Köpt termin maj. (förlust)
  • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption april 3,60. (förlust)
  • AUDUSD: Köpt termin i mars. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.

Andelsvärdet i placeringsklubben föll med -3,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 363,9355. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -3,2%.

Det är den största nedgången jag varit med om i Onsdagsfondens historia och givetvis inget jag är nöjd med. Veckan som gått har inneburit en enormt kraftig nedgång för aktier och råvaror och turbulens på nästa alla möjliga marknader. Nu är fokus att hitta möjligheter när krutröken skingrats något.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 11 2020

  1. Samtliga index visar positiv trend enligt texterna men negativ eller neutral trend enligt bilderna. Eller jag har missat något?

Kommentarer är stängda.