Veckorapport vecka 10 2019

Efter en positiv inledning vände Stockholmsbörsen ned ordentligt i slutet av veckan och stängde med breda nedgångar under tilltagande svängningar. På USA-börserna var utvecklingen likartad, med en kraftig nedgång i fredags som dock mildrades något i den avslutande handeln.

Guldet steg liksom silvret. Oljepriset sjönk kraftigt liksom de amerikanska obligationsräntorna. Den amerikanska dollarn försvagades ytterligare påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -2,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -8,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde ned -1,9% och har i år fallit med -7,2%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1679 och 1730. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1710, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Efter en längre tids uppgång på aktiebörserna under låg volatilitet är vi nu inne i en korrigering där svängningarna som vanligt ökar signifikant. På endast två veckor har vi kommit ned 13% för OMXS30-index. I börsnedgångar är paniken alltid nära och många säljer av när det ser som mest dyster ut. Naturligtvis finns det flera riktigt tunga negativa faktorer som vi nu får räkna in, med en ordentligt försämrad efterfrågan på en rad områden i den globala ekonomin. Det kommer att bli mer än ett hack i kurvan, men viruset och begränsningarna kommer att klinga av inom överskådlig tid. Fram till dess kommer det att vara turbulenta tider där den algoritmstyrda handeln ökar volatiliteten. I kraftiga nedgångsdagar bör det komma att erbjudas fina tillfällen att börja köpa på sig.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan föll mot den amerikanska dollarn, och dollarindex backade ungefär lika mycket. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Apelsinjuice: Sålt termin i mars.
  • Socker: Sålt termin i maj.

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
  • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
  • Naturgas. Köpt termin maj.
  • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption april 3,60.
  • AUDUSD: Köpt termin i mars.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,7649. Sedan årsskiftet är andelsvärdet oförändrat.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.