Veckorapport vecka 13 2021

På Stockholmsbörsen var det en lugn men positiv handel under den avkortade påskveckan, där kurserna steg i lugn handel. På USA-börserna var utvecklingen likartad, fram till den avslutande handeln där köparna återigen visade musklerna och drog upp kurserna till nya kursrekord.

Guldet slutade i princip oförändrat jämfört med föregående veckas stängning, efter att ha noterat en rejäl dipp mitt i veckan. Oljepriset steg liksom de amerikanska obligationsräntorna. Den amerikanska dollarn stärktes något gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

  • OMXS30-index: i veckan +0,8%, för året +17,5%
  • Totalindexet OMXSPI: i veckan +1,4%, för året +14,4%
  • OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +1,3%, för året +15,4%

Börsindexen ligger fortsatt högt, OMXSPI ligger nästan 16%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram). Det är en nivå vi inte varit nära mer än ett fåtal gånger de senaste åren, senast i februari 2015.

Börsen är en diskonteringsmaskin där aktörerna bakar in all möjlig information om utvecklingen de kommande 6-8 månaderna. Just nu får man nog säga att precis allt positiv som går att räkna hem är inbakat i dagens värderingar. Det förefaller som vi är på väg att fullborda något av en bubbla som bör punkteras inom kort. Det gamla uttrycket” sälj i maj” ser ut att kunna få bli verklighet detta år, när den säsongsmässigt starka månaden april är över. Även om räntorna är fortsatt låga, trots att de amerikanska statsobligationerna stigit påtaglig, så överstiger de trots allt direktavkastningen för S&P 500.

Börstrenden är utan tvivel positiv sedan länge, men avsaknaden av rekyler innebär också uteblivna vettiga köptillfällen och köp på dessa nivåer så långt från jämnvikt riskerar att ge en svag avkastning.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mer än vad den amerikanska dollarn stärktes. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2260 i juni, mindre förlust över 2260.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
  • Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption april 88 och såld säljoption april 83.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,7060. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +065%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Fortsatt avsaknad av köplägen i den positiva trenden. Faktum är att en säljsignal genererades 17 mars. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 90,52.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 13 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 13 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.