Bottenfiska på börsen?

bottenfiske

Nej, jag har inte övergett min trendföljande filosofi eller blivit en opportunist på gamla dagar. När börstrenden är negativ ska man stå utanför aktier och aktiefonder, så enkelt är det att vara trendföljare, Men det finns en intressant placeringsmetod i börsnedgångar, och det är att sälja aktieoptioner. I tider av börsnedgång inträffar då och då perioder av riktigt stor rädsla där marknadsaktörernas flockbeteende gränsar till panik. Den modige köper då alla vill sälja heter det, men risken för fortsatt nedgång är påtaglig i en nedåtgående marknad. Om man inte har en riktigt lång sparhorisont är det en vansklig strategi att ägna sig åt klassiskt bottenfiske, där man chansar på en botten. Kurserna kan alltid falla mer i en negativ trend och den kan också bli betydligt mer utdragen än vad du tror.

why-a-big-stock-market-sell-off-is-no-reason-to-panic

Men under dramatiska nedgångsperioder ökar volatiliteten ordentligt, vilket driver upp priserna på aktieoptioner. Genom att sälja säljoptioner kan man dra in fina optionspremier trots att man väljer lösenpriser som ligger långt under nuvarande kurs. Med en såld säljoption förbinder man sig att köpa aktien till lösenpriset oavsett vad aktien står i vid lösendagen. Man tar därför på sig risken att en fortsatt nedgång för aktien innebär att man sitter med en position med förlust vid optionens lösendag. Detta kan man tackla på två sätt, beroende på till vilken grad man anser sig kunna värdera aktien på sikt.

  1. Ser man köpkursen som attraktiv på sikt, sett till bedömning av till exempel kassaflöde och direktavkastning, kan man invänta lösendag och nöja sig med få in aktien billigt och att det troligen blir ett bra resultat på lite sikt. Man kan sedan med att sälja en köpoption med lösenpris över köpkursen, en så kallad covered call. Då får man in en premie samtidigt som man säljer dyrare om kursen skulle gå upp. Detta alternativ passar placeraren med lite längre sparhorisont och man bör vänta till dess att börsen hunnit med en del av sin nedgångsfas, till exempel 15-20% från senaste topp.
  2. Man kan innan lösendag ”rulla” den sålda säljoptionen, genom att köpa tillbaka den sålda och samtidigt sälja en ny med lägre lösenpris. Om man dessutom säljer något fler optioner än föregående tillfälle och/eller säljer optioner med senare lösenmånad behåller man den potentiella vinsten intakt. Det är även möjligt att sälja en köpoption för att finansiera rullningen. Då har man bildat en så kallad såld vagga, där man får maximal vinst så länge som aktiekursen ligger mellan de två lösenpriserna. Man kan rulla flera gånger om man har tillräckligt kapital för att klara säkerhetskraven och inte har sålt för många optionskontrakt till att börja med. Det här alternativet är för den mer aktive placeraren med kortare sparhorisont.

Om man säljer optioner under branta nedgångsdagar, när volatiliteten är rejält hög kan man få riktigt bra optionspremier samtidigt som man har bred marginal till nuvarande kurs. Att sälja optioner innebär säkerhetskrav, och man måste vara noga med att ha tillräckligt med kapital för att klara av dem, även om utvecklingen skulle gå en emot med upp till 15-20%. En god tumregel är att alltid ha 50% av kapitalet kvar efter säkerhetskrav, så man har möjlighet att justera positioner vid behov eller ta nya positioner under en brant nedgångsdag.

the market can stay irrational

Att bottenfiska på börsen är fortsatt ett ”dårarnas spel”, fritt översatt från ”fools game” som det heter på engelska. Men att utnyttja volatilitet och dyra optioner för att tjäna pengar även i en nedåtgående marknad, eller i vart fall bygga upp en portfölj med starka bolag inköpta till riktigt låga kurser, kan vara något att fundera på. Omsättningen i aktieoptioner på Stockholms-börsen är rätt så klen, så man får leva med rätt så stora skillnader mellan köp- och säljsida, och begränsa sig till att handla de 15-20 aktieoptioner som har högst likviditet i OMXS30. ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, HM, SEB, SHB, SKF, Swedbank, Volvo, är några aktier där omsättningen i optioner är åtminstone hygglig. Nu finns ju också Fingerprint Cards i OMXS30, för den mer spekulativt lagda…

4 tankar om “Bottenfiska på börsen?

  1. Hej. Är du nöjd med din strategi som du har just nu? Gör du så även med privata pengar? Hur ofta har du bytt förra året? Uppdaterar du varje vecka om man ska följa dig? Kan man få den indikator hem på mobilen? Ja sparar månadsvis på 15-20 årssikt 14000 sek långsiktigt. Hur länge har du följt indikator? Målet är 7-10% årlig avkastning för mig. Har börjat för 18 månader sedan. Det handlarcom ganska mycket pengar redan på börsen. Dena året är tänkt 500000 sek på börse. Dina råd?
    Mvh.jacke

    • Hej jacke,

      Jag är nöjd, men allt kan alltid bli bättre. Jag har två strategier: Onsdagsfonden PPM och Onsdagsfonden Good Options. De är båda trendföljande strategier, men annars väldigt olika. Onsdagsfonden PPM är en modell för en egen blandfond, där jag växlar mellan aktiefond och räntefond beroende på trend och exits. Onsdagsfonden Good Options placerar i ett större antal marknader och säljer optioner för att generera avkastning.

      Trendindikatorn för OMXS30 och ett antal andra marknader uppdaterar jag varje vecka, som synes via veckorapporterna. Bloggen går fint att ta del av på mobil också.

      7-10% avkastning är vad börsen historiskt sett legat på i snittavkastning. Mitt råd är att skaffa dig en placeringsstrategi som passar dina mål och sparhorisont och följa den. Att ligga placerad på börsen i positiv trend och stå utanför under negativ trend är något jag tror mycket på, särskilt i kombination med en bra exitmetod som talar om när man ska ta hem vinst. Se till exempel Chandelier-exiten som jag skrivit en hel del om.

  2. Pingback: Veckorapport vecka 6 2016 | Onsdagsfonden

  3. Pingback: Köpa HM med optioner | Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.