Veckorapport vecka 14 2021

Stockholmsbörsen rivstartade den påskhelgskorta veckan och drog index högt över stängningskursen föregående vecka. Därefter fortsatte kurserna oförtrutet uppåt. var det en lugn men positiv handel under den avkortade påskveckan, där kurserna steg i lugn handel. På USA-börserna var utvecklingen också starkt positiv med nya indexrekord.

Guldet steg jämfört med föregående veckas stängning medan oljepriset backade. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

  • OMXS30-index: i veckan +2,2%, för året +20,0%
  • Totalindexet OMXSPI: i veckan +2,0%, för året +17,7%
  • OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +2,7%, för året +17,5%

Börsindexen ligger fortsatt högt, OMXSPI ligger nästan 17%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram). Det är en nivå vi väldigt sällan sett.

Trendföljaren konstaterar återigen att trenden är positiv och att priserna kan röra sig väldigt mycket mer än vad man tycker känns rimligt. Men trendföljaren har också en exitmetod där de goda vinsterna ska skyddas från erosion och avståndet till exit krymper i takt med att kurserna fortsätter uppåt. Det finns många som ligger med fingret på säljknappen, beredda att kliva av vid en kursreaktion nedåt. Det kan ge upphov till rätt dramatiska reaktioner, särskilt efter den senaste tidens enorma uppgång. Bloggrannen Kortsikt har målet för S&P 500 till 4500 för året, och dit är det nu mindre än 10% kvar. Målet är baserat på vinster för bolagen i index på 180 dollar för S&P 500, vilket med ett p/e-tal på 25 ger 4500. Jag lyfter på hatten för den fundamentala beräkningen, men efter en uppgång på drygt 80% på ett år skulle jag definitivt inte kliva in i aktier nu utan en kraftig rekyl, alternativt med en väldigt tajt exit.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mer än vad den amerikanska dollarn försvagades. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption april 88 och såld säljoption april 83. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption april 88 och såld säljoption april 83.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2260 i juni, mindre förlust över 2260.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
  • Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption juni 100 och såld säljoption juni 90.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,9776. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,6%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Fortsatt avsaknad av köplägen i den positiva trenden. Faktum är att en säljsignal genererades 17 mars. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 93,23.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 14 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 14 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.