Veckorapport vecka 12 2021

På Stockholmsbörsen var det en vecka med ganska slagig intradagshandel som likväl såg ut att sluta rätt så oförändrat. Men i fredagshandeln tog köpsidan över kommandot och säljarna retirerade vilket tog index till nya rekordnivåer. På USA-börserna var utvecklingen något mer dramatisk, med en klassisk V-formation där en inledande nedgång byttes till en ordentlig uppgång.

Guldet backade liksom oljepriset. De amerikanska obligationsräntorna föll. Den amerikanska dollarn stärktes rejält gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

  • OMXS30-index: i veckan +1,4%, för året +17,3%
  • Totalindexet OMXSPI: i veckan +1,0%, för året +13,5%
  • OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +1,3%, för året +13,9%

Börsindexen ligger fortsatt högt, OMXSPI är fortsatt drygt 15%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram). Det är en nivå vi inte varit nära mer än ett fåtal gånger de senaste åren, senast i februari 2015.

Det är inte mycket som ändrats i den stora bilden, köpintresset är fortsatt stort på aktiebörserna världen över. Snart får vi en avstämning av bolagens resultat då rapporterna för det första kvartalet börjar droppa in om ett par veckor. Det lär bli positiva toner vid jämförelser med föregående år, som inkluderade den första förskräckelsen med pandemin. Otvivelaktigt går bolagen starkt och makroekonomiska signaler är genomgående positiva. Men i takt med att börskurserna har stigit så skruvas också förväntningarna upp och utrymmet för även små besvikelser krymper.

Det vore som jag skrivit tidigare endast nyttigt med en ordentlig rekyl som gärna får vara mer än några dagar. Det skulle ge en välbehövlig andningspaus och lätta på trycket i gummibandet som är synnerligen hårt spänt. Jag ser fortsatt inte sannolikheten för en kraftig börsnedgång som särskilt stor, men börjar kurserna gå ned är det många som vill ut snabbt och det orsakar ofta turbulens.

Många pekar på april månads normalt starka säsongsmönster och det är tydligt. Men senast vi hade en så kraftig börsuppgång under ett år var mars 2010 då S&P 500 ökade med nästan 70% efter finanskrisens botten. Därefter backade marknaden med -15% till juli 2010. Det är inte fel att ligga i aktier i en positiv trend, men det gäller att bevaka sina exitnivåer och agera utan att tveka om de nås. Det är rimligt att anta att aktörer i allt ökande grad lägger fingret på säljknappen ju närmare maj vi kommer.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades ungefär lika mycket som den amerikanska dollarn stärktes. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2260 i juni, mindre förlust över 2260.
  • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.
  • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
  • Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
  • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption april 88 och såld säljoption april 83.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg blygsamt jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,5814. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med drygt +0,5%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Fortsatt avsaknad av köplägen i den positiva trenden. Faktum är att en säljsignal genererades 17 mars. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 90,42.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 12 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 12 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.