Vi lägger en lugn och rätt intetsägande börsvecka bakom oss, om vi bortser från den rasande rallyfredagen där aktier köptes som det var utförsäljning på Gekås. På USA-börserna var utvecklingen likartad, där en tendens till rekyl på torsdagen snabbt förbyttes till ännu ett ”buy the dip” och köpsidan dominerade fullständigt till klockan ringde för helg.
Guldet steg jämfört med föregående veckas stängning och oljepriset noterade ordentliga uppgångar. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
- OMXS30-index: i veckan +1,3%, för året +21,6%
- Totalindexet OMXSPI: i veckan +2,1%, för året +19,9%
- OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +2,9%, för året +21,1%


Börsindexen ligger fortsatt högt, OMXSPI ligger fortsatt omkring 17%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde. Det är en nivå vi väldigt sällan sett .
Nu krävs det endast en viskning av rekyl för att exitar ska träffas och oro börja sprida sig. Så mycket av positiva förväntningar är inprisade att det krävs extraordinär utveckling för vidare uppgång i det korta perspektivet. Nu är det dessutom inte mycket kvar av den starka börsmånaden april. Trendföljaren konstaterar givetvis att trenden är positiv men skruvar samtidigt åt sin exit rejält, nu gäller det att inte ge bort mycket alls av de fina vinsterna.
Det har varit en intressant och lärorik resa från desperation och kollaps i mars förra året till fullständig eufori och kraftig uppgång. Trendföljaren vill gärna hitta bra ingångsläge, men de har varit ytterst lätträknade det senaste året. En viktig erfarenhet är att det gäller att ha en metod som ger köpsignal efter en brant börsnedgång, för i det kaoset hittar man ofta fina köplägen. Det är en mental utmaning att klara av att köpa när det stormar som mest, vilket är varför man behöver ha tydliga regler på plats innan. Detsamma gäller för förmågan att sälja när det ser som allra mest ljust ut och alla är övertygade om att den enda vägen leder uppåt.
Onsdagsfonden Good Options
Den svenska kronan stärktes mer än vad den amerikanska dollarn försvagades. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- –
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2380 i juli, mindre förlust över 2380.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160.
- OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2260 i juni, mindre förlust över 2260.
- OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.
- OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2380 i juli, mindre förlust över 2380.
- 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
- Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
- Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption juni 100 och såld säljoption juni 90.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,3008. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,7%.
Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning
Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Fortsatt avsaknad av köplägen i den positiva trenden. Faktum är att en säljsignal genererades 17 mars. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.
Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 94,44.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden
Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.


Pingback: Veckorapport vecka 15 2021 - AKTIEFEED