Veckorapport vecka 18 2021

Stockholmsbörsen inledde veckan slagigt och tveksamt, men efter en rejäl nedgång i tisdags så vände kurserna tvärt om och var uppe och nosade på tidigare rekordnivåer. På USA-börserna var utvecklingen liknande och där satte S&P 500 nytt rekord.

Guldet steg ordentligt och även oljepriset ökade om än mer blygsamt. De amerikanska obligationsräntorna sjönk något. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, efter en riktig utförslöpa i fredags.

 • OMXS30-index: i veckan +1,9%, för året +20,6%
 • Totalindexet OMXSPI: i veckan +1,4%, för året +18,4%
 • OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +1,6%, för året +20,4%

Börsindexen tog ett kliv uppåt jämfört med den längre börstrenden mätt med trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde. OMXSPI ligger nu drygt 14% högre.

Fortsatt gäller att varje nedgång snabbt följs av en uppgång, att köpa dippen är mantrat som styr flocken av marknadsaktörer. Aktiebörser är uppe på rekordnivåer och med de flesta mått mätt också utsträckta värderingar. Stimulanser, låga räntor och stigande tillgångspriser på allt från bostäder till kryptovalutor eldar på köpintresset, ingen vill missa fortsatta uppgångar. Det är inte friska marknader vi ser, med vertikala rörelser i råvaror och vissa aktiesektorer. Det är inte uthålligt och behovet av en ordentlig andhämtningspaus ökar för varje vecka. Den slagiga handel nära rekordnivåer i positiv trend vi ser är ett attribut som kan indikera ett toppbygge åtminstone för de närmaste månaderna.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mer än vad den amerikanska dollarn försvagades mätt i dollarindex. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2160 i juni, mindre förlust över 2160.
 • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2260 i juni, mindre förlust över 2260.
 • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2320 i juni, mindre förlust över 2320.
 • OMXS30: Covered put med såld termin och såld säljoption samt köpt köpoption som försäkring. Ger vinst vid OMXS30 under 2380 i juli, mindre förlust över 2380.
 • 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
 • Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
 • Fläskkött: Negativ prisspread med köpt säljoption juni 105 och såld säljoption juni 100.

Andelsvärdet i placeringsklubben föll med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,5827. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,8%.

Positionerna i OMXS30 börjar närma sig slutfasen och har potential att ge lite avkastningstryck under juni.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Fortsatt avsaknad av köplägen i den positiva trenden. Faktum är att en säljsignal genererades 17 mars. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Portföljen är placerad i AP7 Aktiefond sedan en köpsignal 1 mars. Aktuell exit är 95,73.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 18 2021

 1. Pingback: Veckorapport vecka 18 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.