Veckorapport vecka 9 2017

inflation.jpg

Stockholmsbörsen inledde veckan något tveksamt, men följde sedan med i glädjeskuttet efter Trumps tal. Efter nya börsrekord lugnade utvecklingen ned sig en smula i slutet av veckan. Den amerikanska dollarn steg, men föll tillbaka från sina högsta noteringar i veckan. De amerikanska obligationsräntorna steg markant, medan ädelmetallerna föll efter ökande förväntningar på en kommande räntehöjning från Fed i mars. Oljepriset sjönk något och handlades i fortsatt extremt snävt intervall om 52-54 dollar per fat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång om +0,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +4,2%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1466 och 1496.

Aktiebörser världen över fortsätter uppåt, men känslan är att en viss tveksamhet börjar infinna sig när kurserna ligger på rekordnivåer. Korrektioner är en naturlig del av marknader och några riktiga sådana har vi inte sett i den nuvarande positiva trend vi är inne i. Nu är vi inne i mars, då fokus landar på utdelningar, räntehöjningar ochUSA:s kommande budget där vi mer konkret får se vad Trumps stimulanser innebär. Vi kommer också allt närmare tunga val i Europa, med osäkra utfall.

Statistik över inflation och tillväxt kommer fortsatt nogsamt att analyseras, för att se hur balansen mellan tillväxt, stigande inflation och räntehöjningar kan förväntas bli. Ännu så länge ser det ut som att inflationen är under kontroll och att centralbankerna kommer att vara varsamma med räntehöjningar.

För pessimisten saknas inte argument, men börstrenden är positiv och man gör därför rätt i att vara exponerad mot aktier. Tillfälliga nedgångar ger köplägen och skulle vi få se en mer utdragen rekyl med brantare fall har vi våra exitnivåer att bevaka och agera efter.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en neutral effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Den starka utvecklingen för OMXS30 i mitten av veckan innebar att den sålda köpoptionen fick rullas till nya optioner med högre lösenpriser. Återköpet av den sålda köpoptionen realiserade en förlust på ungefär 0,4% av kapitalet. Ytterligare säljoptioner i OMXS30 såldes, och portföljen är nu uppe i full storlek i den positionen. En ny säljoption i guld såldes, liksom i olja.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoption OMXS30 juni 1640 och september 1700 samt säljoptioner med lösen 1410, 1440 och 1450 maj samt 1360 i juni
  • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,6 och 9,4 med lösen juni
  • Vete: sålda köpoptioner 5,4 och 5,5 med lösen juni, såld säljoption 4,5 med lösen juni
  • Guld: sålda köpoptioner juni 1400, november 1600 och december 1700, sålda säljoptioner 1150 med lösen juni, 1125 med lösen augusti, 1075 med lösen oktober och 1050 med lösen december
  • Olja: sålda säljoptioner 45 med lösen juli och 42,5 med lösen augusti
  • Naturgas: sålda säljoptioner 2,4, 2,5 och 2,6 med lösen augusti

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med -0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 261,7949. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +1,7%.

Utvecklingen ligger något efter plan, vilket till stor del förklaras av att jag ökat avståndet tidsmässigt till lösendag för de allra flesta optionerna jag säljer. Syftet är att dra in bra premier med ännu mer marginal till aktuell kurs, för att göra portföljen än mer robust. Inledningsvis skapade det ett större glapp än jag räknat med, då jag inte hade så många sålda optioner med förfall i mars och april. Från april kommer det glappet att försvinna då jag vid det laget kommer att ha optioner som förfaller varje månad.

Den i veckan rullade köpoptionen innebar också en förlust som kommer att hämtas igen i maj/juni.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +4,1% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,5%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

omx-stockholm-30-2017-03-03

ishares-msci-world-index-fund-2017-03-03Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-2,3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-03-03.png

För iShares MSCI världsindex, URTH, var utvecklingen densamma. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-1,6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-03-03.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1594,56 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +15,8%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +16,7%. Efter 20% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1531,03, vilket är 3,2% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +12,1%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 78,08. Sedan inköp har URTH stigit med +7,4%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +8,0%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 75,28, vilket är 3,1% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +4,1%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-03-03.png

3 tankar om “Veckorapport vecka 9 2017

  1. Pingback: Veckorapport vecka 9 201 – AKTIEFEED

    • Diversifiering i aktier är fåfängt i mina ögon, då aktier är en och samma tillgångsklass som stiger och faller rätt så samfällt. Men man kan absolut tänka sig att placera i en korg av aktiefonder istället för en enda fond, så att man kan dra nytta av positiv trend i Latinamerika, USA, Asien etc. Jag har valt att inte göra det för att dels minska administrationen, dels undvika valutaeffekter. Det väsentliga är att vara med i börsuppgång och stå utanför nedgång. Sedan får man leva med att den svenska börsen inte alltid kommer att gå upp mest.

Kommentarer är stängda.