Veckorapport vecka 8 2017

make stocks great again.png

Bild från Silicon Investor

Stockholmsbörsen såg ut att lägga ytterligare en stark vecka bakom sig, men i går fredag så inträdde lite nervositet på arenan som vi inte sett på ett bra tag. Kurserna föll med i snitt mer än en procent och raderade ut veckans vinster. Den amerikanska dollarn slutade i stort sett oförändrat jämfört med förra veckan, efter att ha stärkts tidigare under veckan. De amerikanska obligationsräntorna föll markant, medan ädelmetallerna steg. Oljepriset slutade i stort sett oförändrat och handlades i snävt intervall om 53-55 dollar per fat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned -0,1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +3,5%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1462 och 1490.

USA-börserna fortsätter att visa styrka. När Europa föll brant i fredags backade USA endast modest och i den avslutande handeln tilltog köptrycket varpå kurserna stängde på plussidan. Marknadsaktörerna ser fortfarande en ”sweet spot” med stigande men kontrollerad inflation och långsam räntehöjning, där den ekonomiska tillväxten kommer att öka. Det är anledningen till att börskurserna stiger samtidigt med ädelmetaller. Efterfrågan på guld och silver minskar med stigande räntor men ökar med inflation. Det går inte att bortse från den så kallade Trump-effekten, där förväntningarna är höga på att investeringar i USA ska ge stora positiva effekter. Man glömmer ibland att den amerikanska ekonomin till väsentlig del bygger på inhemsk konsumtion. Frågan är bara hur mycket av kommande förväntningar som redan ligger inbakade i aktiekurserna, som fundamentalt ser högt värderade ut. Trenden är dock starkt positiv, och det är vad vi ska förhålla oss till. Råvaror fortsätter också att öka i pris.

e-tracs-linked-to-the-bloomberg-commodi-2017-02-24

För Europa så kommer oron för den politiska utvecklingen att stå allt mer i fokus under våren, med val i tunga länder. Av och till dyker också nyheter upp som påminner om väldiga underskott i statsfinanser, för Grekland, Portugal och Italien till exempel. Återstår att se hur det påverkar klimatet på de finansiella marknaderna.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Nedgången i OMXS30 mot slutet av veckan innebar en möjlighet att sälja nya säljoptioner. En säljoption i naturgas såldes, liksom en säljoption i guld. En såld säljoption i guld köptes tillbaka med planerad vinst.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption OMXS30 juni 1600 samt säljoptioner med lösen 1440 och 1410 maj samt 1360 i juni
  • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,6 och 9,4 med lösen juni
  • Vete: sålda köpoptioner 5,4 och 5,5 med lösen juni, såld säljoption 4,5 med lösen juni
  • Guld: sålda köpoptioner juni 1400, november 1600 och december 1700, sålda säljoptioner 1150 med lösen juni och 1125 med lösen september
  • Olja: sålda säljoptioner 42,5 och 43 med lösen juni, såld köpoption 67 med lösen juni
  • Naturgas: sålda säljoptioner 2,4, 2,5 och 2,6 med lösen augusti

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 262,9089. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +2,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +4,7% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2017-02-24.png

ishares-msci-world-index-fund-2017-02-24Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-2,3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-02-24.png

För iShares MSCI världsindex, URTH, var utvecklingen densamma. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-1,6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-02-24.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1593,88 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +14,9%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +16,7%. Efter 20% uppgång snävas exiten till ytterligare.

Aktuell exit är nu 1529,82, vilket är 2,6% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +12,0%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 77,52. Sedan inköp har URTH stigit med +6,8%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +7,2%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 74,72, vilket är 3,2% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +3,3%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2017-02-24.png

En tanke på “Veckorapport vecka 8 2017

  1. Pingback: Veckorapport vecka 8 2017 – AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.