Börsen slår rekord – vem behöver exits?

Börserna världen över fortsätter oförtrutet uppåt och nya kursrekord sätts var och varannan vecka. Den positiva inställningen till aktier är slående och många gläds åt utvecklingen i depåer, pensionssparande, investeringssparkonton etc. Vem behöver tråkiga placeringsstrategier med riskkontroll och exits när det bara är att sätta pengar på börsen och följa med uppgången?

Det går inte att argumentera emot att börstrenden är starkt positiv och det därför är läge sedan länge att vara exponerad mot börsen. Det motsäger dock inte behovet av en strategi som talar om när du ska sälja. För visst kan börsen fortsätta upp både länge och väl, men för eller senare så får vi en korrigering som  kan bli påtaglig, särskilt efter en så kraftig uppgångsperiod vi sett de senaste månaderna och faktiskt ända sedan våren 2009, med undantag av ett par större korrigeringar.

omx-stockholm-30-2017-02-21

Har du otur sammanfaller korrigeringarna med när du vill använda ditt sparade kapital eller placera om det i säkrare papper, vilket kan dra ned avkastningen till betydligt lägre nivåer än du förväntat dig. Även om börsen rätt snabbt återhämtat sig de senaste åren går det inte att förlita sig på i framtiden. Det kan ta flera år att hämta igen en brant nedgång, som det gjorde efter milleniumyran, och de senaste åren har vi haft väldigt mycket tändvätska till aktier i bland annat låga räntor och stora centralbanksstimulanser.

Exits är inte bara för dystergökar som ser varje börsuppgång som säljläge. Alla som placerar på börsen med kortar sparhorisont än 20 år behöver någon form av metod för att skydda kapitalet när det stormar. Låt exiten följa med börsen uppåt, njut så länge det varar och var sedan nöjd när du plockar hem vinsten. Skulle börskurserna fortsätta uppåt går du snabbt in igen. Det kommer troligen innebära att du gått miste om lite avkastning, men se det som en billig försäkring mot att sitta fast i en mer omfattande nedgång.

pengar försäkring

Exits är till för att ge dig kontroll över utvecklingen av dina placeringar och skänka lugn oavsett hur börsen går. Så passa på och gläds åt den starka utvecklingen för dina aktier och fonder, samtidigt som du är trygg i att ha en plan för att både kliva av och vara beredd att snabbt stiga på tåget igen. Det är i mina ögon betydligt effektivare för kapitalet än akademiska diskussioner om diversifiering, värdeinvestering, utdelningsjagande och indexkramande.

5 tankar om “Börsen slår rekord – vem behöver exits?

 1. Hej Onsdagsfonden!

  Tack för en mycket intressant blogg, själv har jag precis börjat med fonder och aktier så min kunskapsnivå är inte så hög. Tycker din strategi låter mycket tilltalande och har själv nu försökt att få till exitstrategier för mina innehav. En annan bloggare, Petrusko, delar inte riktigt din åsikt verkar det som, om jag nu inte missförstår någon av er? Se Petruskos senaste inlägg, försöker länka här nedan:
  http://petrusko.blogspot.se/2017/02/sa-har-forbereder-du-dig-infor-den.html

  Mvh Kuranten

  • Hej Kuranten,

   Tack för din kommentar och positiva återkoppling! Nej, det finns många olika åsikter om det bästa sättet att spara och placera, och tur är väl det. 🙂 Precis som på börsen kan man ha olika syn, och man får ta till sig av det som låter vettigast i ens egna ögon, alternativt se vem som bäst kan backa upp sina teorier med konkreta bevis. En svaghet jag tycker att långsiktiga förespråkare inte riktigt vill kännas vid är risken för att en nedgång på börsen drabbar avkastningen lagom till dess man vill använda pengarna. Sparar man på 20 års sikt eller mer är det inget att bry sig om, men för sparande på 5 och 10 år får man lita på turen för att få ett bra utfall,vilket jag visat i tidigare inlägg. Mitt arbete med placeringsstrategier och exits är ett sätt att undvika dessa värdeminskningar och se till att du själv får makten att bestämma när du vill ta ut dina pengar, istället för att behöva vänta ut en börsvändning.

 2. Pingback: Frågor och svar om senaste exit | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.