Veckorapport vecka 6 2020

Stockholmsbörsen återhämtade sig raskt och noterade nya rekord i veckan. På USA-börserna var utvecklingen likartad.

Guldet hade en svängig vecka, med en inledande nedgång följt av en rekyl uppåt som summerade i ett minus för veckan som helhet. För silvret var utvecklingen liknande, med en något starkare dragning åt det negativa. Oljepriset backade en bit ytterligare, medan de amerikanska obligationsräntorna steg. Den amerikanska dollarn stärktes påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +3,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +4,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,5% och har i år stigit med +4,0%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1667 och 1722. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1699, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Aktiemarknaderna förefaller enkelt skaka av sig negativa nyheter om det nya coronaviruset, medan råvaror generellt handlas ned på oro för sjunkande efterfrågan från Kina. Att tillväxten i Kina och Asien får sig en tuff tryckare nedåt under årets första kvartal är solklart, men det blir förmodligen ett tillfälligt hack i kurvan. Råvaror samlas under tiden på hög då det är svårt att avbryta produktion, medan företag kan minska sina kostnader samtidigt som intäkterna faller. Kanske är det en förklaring till divergensen mellan aktier och råvaror just nu. En annan är förstås dollarns starka utveckling som pressar råvaror generellt då den absoluta majoriteten prissätts i dollar.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn, men dollarindex ökade betydligt mer. Valutasäkringen gav därför en en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
  • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
  • Naturgas. Köpt termin maj.
  • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
  • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.

Andelsvärdet i placeringsklubben backade med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,9917. Sedan årsskiftet är andelsvärdet i princip oförändrat.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +13,1% och aktuell exit är 673,77.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +13,4% och aktuell exit är 1764,84.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.