Veckorapport vecka 7 2020

På Stockholmsbörsen fortsatte kurserna oförtrutet uppåt och nya indexrekord sattes. USA-börserna ville inte vara sämre och noterade en likartad utveckling.

Guldet steg jämfört med föregående vecka. Silvret noterade endast en blygsam ökning. Oljepriset rekylerade uppåt en bit ytterligare, och de amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn fortsatte stärkas påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +6,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +2,7% och har i år stigit med +6,8%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1674 och 1732. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1708, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Köptrycket på aktiemarknaderna håller i sig, trots alarmrapporter om Aktiemarknaderna förefaller enkelt skaka av sig negativa nyheter om det nya coronaviruset och dess påverkan på den globala ekonomin. Som Kortsikt i ett som vanligt utmärkt inlägg tar upp diskonterar marknadsaktörerna utvecklingen på 6-12 månaders sikt. Nu har värderingarna kommit upp en bra bit, men det är inte värderingarna i sig som är problematiska, utan just om förväntningarna på var vi står om 6-12 månader blir mindre positiva. Då blir en korrigering av börserna på 10-20% lika sannolik som välbehövlig. Det betyder inte per automatik att vi vänder ned i en negativ börstrend, men att vi släpper ut lite luft i en hårt uppblåst prisbild.

Låga räntor, låg inflation och begränsade löneökningar fortsätter att vara ett drivhus för aktiebörser. Råvarumarknaderna har det klart svårare, med en stark dollar och oro för global inbromsning som direkt slagit på råvarupriser. Dollarindex är nära rekordnivåer sett till de senaste 10 åren.

På måndag är det President’s Day i USA och terminsmarknaderna är stängda (en avkortad handel sker, men volymerna kommer att vara mycket låga).

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn, mer än vad dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Apelsinjuice: Sålt termin i mars.
 • Socker: Sålt termin i maj.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
 • Naturgas. Köpt termin maj.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.
 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Apelsinjuice: Sålt termin i mars.
 • Socker: Sålt termin i maj.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,6351. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +16,2% och aktuell exit är 691,37.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +15,6% och aktuell exit är 1806,21.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.