Veckorapport vecka 5 2020

Stockholmsbörsen föll tillbaka på bred front, påverkad av hur aktiekurser och råvarupriser världen över utvecklades svagt i samband med det nya coronaviruset som sprids i snabbt takt i Kina. På USA-börserna noterades också nedgångar, och till skillnad från Stockholm var den avslutande handel särskilt svag.

Guldet steg medan silvret föll något jämfört med föregående vecka. Oljepriset fortsatte nedåt, liksom de amerikanska obligationsräntorna. Den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -1,6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +0,6%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -2,0% och har i år stigit med +0,5%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1661 och 1713. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1691, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Den pågående virusspridningen är naturligtvis oroväckande, men sannolikheten för att den ska övergå till en dödlig pandemi känns fortfarande liten. Marknadssentimentet har snabbt förändrats till oro och rädsla, och det blir extra påtagligt efter en längre period av optimism och lågvolatil handel. Aktiekurserna behövde en avsvalkning och troligen kommer de närmaste veckorna att innebära ett köpläge. Det kommer att bli en hel del turbulens när de kinesiska börserna öppnar efter nyåret, men finansiell injektion i stor skala har aviserats.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn, samtidigt som dollarindex backade. Valutasäkringen gav därför en en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1520 i september.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
  • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
  • Naturgas. Köpt termin maj.
  • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
  • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,4035. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +6,8%. Veckans stängningskurs underskred aktuell exit på 78,63 och därför säljs aktiefonden.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,3% och aktuell exit är 669,34.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,3% och aktuell exit är 1742,15.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är -1,0% . Veckans stängningskurs underskred aktuell exit på 43,92 och därför säljs aktiefonden.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv råvaruindexfond efter en köpsignal 2020-01-09.

Utvecklingen av index sedan köp är -8,4%. Veckans stängningskurs underskred aktuell exit på 21,85 och därför säljs råvarufonden.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.