Veckorapport vecka 7 2017

trump-stock-market.jpg

Bild från Dr. Rich Swier

Vi lägger ytterligare en positiv börsvecka bakom oss, där kurserna fortsatt stärktes av optimism och köptryck på USA-börserna som noterade nya all time highs. Den så kallade Trump-effekten är fortsatt aktiv tycks det. Den amerikanska dollarn steg något jämfört med förra veckan, efter att ha pendlat både upp och ned. De amerikanska obligationsräntorna steg också något, men var upp betydligt mer i mitten av veckan. Ädelmetallerna pressades inledningsvis men avslutade veckan starkt och noterade uppgångar. Oljepriset sjönk något och handlades fortsatt i intervallet 51-56 dollar per fat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde upp +0,5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index stigit med +3,5%, exklusive utdelningar. OMXS30 är fortsatt i positiv trend enligt trendindikatorn och befinner sig långt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1458 och 1484.

I takt med att aktiekurserna stiger sträcks det så kallade gummibandet ut och sannolikheten för en rekyl eller korrigering ökar. Trenden är dock intakt positiv och då ligger vi kvar placerade i aktier och aktiefonder, till dess att vår exitnivå nås. Funderingar på övervärdering och fallhöjd är intressant att diskutera men inget en trendföljare tar hänsyn till. Inte heller om en marknad är så kallat överköpt, det vill säga att den stigit så långt över sitt tänkta jämviktsvärde att en nedgång troligen är att vänta. Det hör nämligen till en positiv trend att den kan innebära långa perioder med överköpt läge, enligt populära indikatorer som till exempel momentumoscillatorer (RSI, Stochastics, etc.). Vad man kan utnyttja sådana indikatorer till är att köpa tillfällig svaghet i positiv trend och sälja på styrka i negativ trend. Då utnyttjar man rekyler i pågående trend för att få bättre ingångskurser, och det är enligt mig det vettigaste sättet att använda momentumindikatorer.

Efter President’s Day på måndag då de amerikanska marknaderna är stängda kommer temperaturen i den amerikanska politiken förmodligen att stiga än mer, då den nye presidenten tillsammans med den republikanska majoriteten i kongressen ska leverera skarpa förslag om skattelättnader och andra reformer. Då får vi svart på vitt hur pass förväntningarna motsvaras, och vi får väl konstatera att de är ganska högt ställda. Lite i skymundan seglar Greklands ekonomiska bekymmer, där förhandlingar om nya stöd och behov av åtgärder förs. Det kan komma att ge bränsle åt oron över statsbudgetar, banksystemets hälsa och den europeiska unionens framtid.

Onsdagsfonden Good Options

Förhållandet mellan den amerikanska dollarn och den svenska kronan gav en positiv effekt på portföljen, valutasäkringen inkluderat. Den sålda säljoptionen i OMXS30 med lösen 1420 april köptes tillbaka med planerad vinst och en ny säljoption med lösen 1410 maj såldes. Ytterligare säljoptioner i guld såldes samt säljoptioner i amerikansk naturgas. I vete gick kursen mot de sålda säljoptionerna, vilket gjorde att jag fick rulla den sålda köpoptionen juni 5,0 till juni 5,5, vilket resulterade i en mindre förlust.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption OMXS30 juni 1600 samt säljoption 1410 maj
  • Sojabönor: Sålda säljoptioner 9,6 och 9,4 med lösen juni
  • Vete: sålda köpoptioner 5,4 och 5,5 med lösen juni, såld säljoption 4,5 med lösen juni
  • Guld: sålda köpoptioner juni 1400, november 1600 och december 1700, sålda säljoptioner 1125 och 1150 med lösen juni
  • Olja: sålda säljoptioner 42,5 och 43 med lösen juni, såld köpoption 67 med lösen juni
  • Naturgas: sålda säljoptioner 2,5 och 2,6 med lösen augusti

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 262,2398. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +1,9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +3,9% sedan årsskiftet, efter en vecka på +1,3%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt positiv trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund. För befintliga innehav rekommenderar jag varmt en exitstrategi, som jag ger konkret exempel på senare i veckorapporten. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2017-02-17.png

ishares-msci-world-index-fund-2017-02-17Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt+/-2,4% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med mycket låg volatilitet.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2017-02-17.png

För iShares MSCI världsindex, URTH, var utvecklingen densamma. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt+/-1,7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en marknad med extremt låg volatilitet.

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND ATR 2017-02-17.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1580,99 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Sedan inköp har OMXS30 stigit med +15,0%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +15,8%. Efter 15% uppgång snävas exiten till ytterligare, vilket nu alltså inträffat. Jag minskar därför multiplikatorn i exitberäkningen med 0,25 ytterligare till 1,75.

Aktuell exit är nu 1516,01, vilket är 3,5% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +11,0%.

Globalfonder är populära aktiefonder, och jag redovisar därför också exit för ett hypotetiskt sparande i en fond som går som iShares MSCI världsindex, URTH, med samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden PPM. Portföljen är 100% placerad i globalfonden, med inköp 2016-11-30. Högsta notering sedan köp är 76,99. Sedan inköp har URTH stigit med +6,3%. Från inköp till högsta notering har index ökat med +6,5%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.  Aktuell exit är 74,08, vilket är 3,7% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det resultat på +2,5%.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

omx-stockholm-30-10-years-2017-02-17

3 tankar om “Veckorapport vecka 7 2017

  1. Pingback: Veckorapport vecka 7 2017 – AKTIEFEED

  2. Vad är fördelarna med att snäva exit-nivån allt eftersom, till slut kommer man ju att sälja på minsta fluktuation. Men om marknaden befinner sig i en uppåtgående trend så måste man ju bara köpa in sig igen snart därefter.

    • Hej Nicklas,

      Tack för din kommentar. Min exitmetod bygger på att först låta kursen få ordentligt med svängrum för att utvecklas, och sedan efter att en tillräckligt stor vinst uppnåtts börja snäva in. Ju större vinst jag uppnått, desto mindre av den är jag beredd att lämna tillbaka helt enkelt. Det är alltid en balans mellan att låta vinsterna få fortsätta växa och säkra uppnått resultat. Om man uppnått 20% vinst är det inte en god idé att riskera hela vinsten och till och med kanske sluta med en förlust. Om exit skulle träffas och kursen sedan fortsätter upp köper jag in mig igen. Det är rätt att det då blir en kostnad, som i mina ögon är att se som en försäkring.

      Med en första exit på 2,25 gånger veckovolatilitet får man onekligen bra med svängrum, och det får man även med multiplar ned till 1,5. Därefter stiger sannolikheten brant för att en nedgång ska utlösa exit, men då har jag också en orealiserad vinst på över 20%, vilket normalt är mellan 2-4 gånger den risk jag ursprungligen tog. Här ligger också en viktigt del av exitmetoden, att sikta på bra förhållanden mellan risk och vinst.

Kommentarer är stängda.