Veckorapport vecka 31 2011

Att OMXS30 backar med -10.8% på en vecka hör sannerligen inte till vanligheterna.  Trenden i dagsdata är nedåt sedan ett par veckor. Veckotrenden har ännu inte slagit om till neutral. Sedan årsskiftet har index backat med -17.8%. För Onsdagsfonden Sundry var det en stabil vecka där andelsvärdet ökade med +0.7% till 128.65. Sedan årsskiftet är utvecklingen +0.2%. Portföljrisken är låga 3.2%, det vill säga, så mycket skulle andelsvärdet backa om alla positioner gick maximalt dåligt och stoppades ut.

Onsdagsfonden PPM steg i veckan med +0.1%, och är sedan årsskiftet back med -6.2%. Den ryska börsen mätt med RTS-index har nu slagit om från positiv till neutral trend, varför Rysslandsfonden säljs av idag. Allt kapital är nu placerat i räntefonden.

Det lär bli fortsatt dramatiskt på finansmarknaderna, och i massmedia slår experter knut på sig själva för att analysera fram orsaker, tänkbara scenarier, och vad Svensson bör göra. Som vanligt söker man kausala förklaringar och skyller de tvära börskasten på psykologiska faktorer. Finansmarknader har många aktörer, men en sak har vi gemensamt, och det är att vi alla är människor. Att bara peka på psykologi när börsen rör sig turbulent är naivt. Oavsett om man är pensionssparare, driver en hedgefond, förvaltar en nationell fond, daytradar eller söker goda investeringar så har varje aktör med sig sina mentala sinnebilder och kognitiva processer med sig. Girighet, rädsla, mindervärdskomplex, behovet av att få rätt, allt bidrar till det dagliga bruset på en börs. Aktier är ingen modell där man stoppar in ett välskött företag och får ut en given kurs. Priserna ändras varje sekund och det är alltid det senaste priset som gäller.

Hur ska man då agera i dessa oroliga tider? Standardråden varierar från att se över risknivån till att placeringarna på längre sikt. Ingen kan förstås veta om det kommer att vända upp kraft inom kort, eller om nedgången fortsätter. Det är heller inte det intressanta. Det viktigaste i varje placering bör man från första början ha klart för sig: när kliver man av? Svaret på den frågan utgör skyddet av ditt kapital.

En tanke på “Veckorapport vecka 31 2011

Kommentarer är stängda.