Veckorapport vecka 38 2020

Kurserna på Stockholmsbörsen tuggade oförtrutet på uppåt, trots att USA-börserna noterade tydliga nedgångar och mer volatil handel i slutet på veckan.

Guldet steg och oljepriset registrerade en kraftig uppgång. De amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +3,6%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar avancerade med +2,1% och har i år klättrat med +7,6%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1686, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

OMXS30-index ligger nu en bra bit ovanför ett teoretiskt jämviktsläge, långt ovanför tunga medelvärden som 200-dagar / 40-veckor. Efter en uppgång på hisnande 45% sedan botten under den värsta oron för coronavirus i mars är det hög tid för en tydlig rekyl nedåt för att inte detta ska sluta med en mer dramatisk nedgång längre fram. Räntor nära 0 och fortsatta stimulanser utlovas fortsatt av centralbanker världen över, och statsbudgetarnas underskott skenar i takt med olika paket för att mildra pandemins verkningar på ekonomin. Till syvende og sidst är det företagens resultat som räknas, och förväntningarna på tillväxt av vinster och omsättning är rätt hög, försiktigt uttryckt.

Presidentvalet i USA rycker allt närmare och volatiliteten på marknaderna kan tillta i takt med att alltmer tillförlitliga opinionsmätningar trillar in. Ett intressant experiment bedriver The Economist, som har skapat en modell för sannolikheten att Biden eller Trump vinner presidentvalet. Ingångsdata är inte bara opinionsundersökningar utan också till exempel hur den amerikanska ekonomin går. Genom att analysera olika utfall för de så kallade svingstaterna har man för närvarande en sannolikhet på 85% att Biden vinner majoriteten av elektorsrösterna. Debatten om presidentvalet fick en rejäl skvätt bränsle då den högsta domaren Ruth Bader Ginsburg avled i fredags, och president Trump direkt gick ut med att han skulle nominera en ersättare, varpå demokraterna gick i taket.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes något mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en mindre positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1680 i september. (förlust)
  • OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september.
  • OMXS30: Köpt säljoption med lösen 1050 i september. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
  • JPYUSD: Köpt termin september.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 370,1524. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 38 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 38 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.