Veckorapport vecka 37 2020

På Stockholmsbörsen noterades en bred uppgång medan USA-börserna rekylerade nedåt för första gången sedan juni.

Guldet steg medan oljepriset fortsatte att backa. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med 2,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +1,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar avancerade med +2,7% och har i år klättrat med +5,4%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1679, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Återstår att se om rekylen i USA var tillfällig eller om nedgången fördjupas. Det är ju framför allt de tunga teknikbolagens aktiekurser som drivit nedgången, och det är ju inte särskilt märkligt då de har dragit en väldigt stor del av uppgången tidigare. Det är nu en balanspunkt mellan köpare och säljare om vi ser ett nytt köpläge eller om vi kan ha nått en åtminstone tillfällig topp.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades något mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex steg. Valutasäkringen gav därför en mindre negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Timmer: Sålt termin november.

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
 • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
 • JPYUSD: Köpt termin september.
 • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 369,0936. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

2 tankar om “Veckorapport vecka 37 2020

 1. Pingback: Veckorapport vecka 37 2020 - AKTIEFEED

 2. Hej!

  Först och främst vill jag tacka för all tid du lägger på detta. Sen skulle jag vilja kolla på när du tror att entry level nås, dvs när köpsignal kommer. Ser att trenden för OMX 30 och Sthlm Benchmark Index är positiv men det är kanske något annat som triggar detta?

  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.