Veckorapport vecka 39 2020

Så fick då också Stockholmsbörsen en rekyl nedåt, utan dramatik. USA-börserna stängde nästan oförändrat jämfört med förra veckans stängning, efter en handel som både såg en ny lokal botten och en återkomst på köpsidan som drog upp kurserna i den avslutande handeln.

Guldet föll rejält medan oljepriset noterade en mer modest nedgång. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn stärktes kraftigt gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -2,8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +0,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar föll med -2,4% och har i år klättrat med +5,0%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1691, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Efter en blygsam rekyl ser Stockholmsbörsen ut att rikta in sig på fortsatta uppgångar. Det kommer en hel del ny information den närmaste månaden, först och främst i form av det annalkande presidentvalet i USA. I veckan den första valdebatten mellan Biden och Trump, och opinionsundersökningarna börjar därefter bli alltmer intressanta. Jag tror inte att börserna rasar om Biden vinner, ens om demokraterna också tar över senaten, men det kan nog bli några dagars kraftigare rekyl i början av november med det scenariot.

Kvartalsrapporterna för det tredje kvartalet börjar också ramla in om ett par veckor och då får vi se om aktiebörsernas optimism backas upp av siffror och prognoser.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex stärktes. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

  • JPYUSD: Rullade köpt termin september till december.

Nya positioner

  • AUDUSD: Köpt termin december.
  • CADUSD: Köpt termin december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
  • JPYUSD: Köpt termin december.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • AUDUSD: Köpt termin december.
  • CADUSD: Köpt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben slutade i princip oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 370,0096. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 39 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 39 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.