På Stockholmsbörsen fick vi se tendenser till en rekyl, men köparna kom tillbaka i en stark fredagsavslutning och index slutade på plus för veckan. På USA-börserna var utvecklingen något mer negativ utan större dramatik.
Guldet föll tillbaka rejält, medan oljan backade ytterst måttligt efter en svag avslutande handel. De amerikanska obligationsräntorna steg påtagligt. Den amerikanska dollarn stängde något svagare gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, efter en slagig vecka.
- OMXS30-index: i veckan +0,6%, för året +8,6%
- Totalindexet OMXSPI: i veckan +0,3%, för året +7,1%
- OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar: i veckan +0,3%, för året +7,1%


Börsindexen ligger fortsatt högt, ca 10%, över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram).
Ännu en gång uteblev köpläget då rekylen på Stockholmsbörsen under veckan var alldeles för kort och grund. Index har inte varit nere på låga momentumnivåer sedan 21 december. Uppgången fortsätter med vad som känns som lite av konstgjord andning och ett köptryck som baseras på rädslan av att inte vara med när allt går upp. Men en trend ska aldrig underskattas. Räntorna i USA har börjat ticka uppåt, och den 10-åriga amerikanska statsobligationen har krupit upp på 1,3%. Det är naturligt med ränteuppgång i en miljö med god riskaptit = stigande börskurser, och där företagen redovisar starka resultat, men någonstans går förstås gränsen för när räntenivån börjar konkurrera om riskkapitalet på allvar. Fortfarande ger aktier i snitt 2,5% utdelning på S&P 500, så aktier står sig väl i konkurrens med räntepapper. Utvecklingen för 10-årsränta och är positiv medan den för aktieutdelningar är negativ, så vi kan få anledning att återkomma i ämnet när skillnaderna i avkastningsnivån minskat än mer.
Säsongsmässigt är vi nu inne i en svagare period för S&P 500, där kurserna har en tendens att falla undan fram till någon vecka in i mars.
Onsdagsfonden Good Options
Den svenska kronan stärktes ungefär lika mycket som den amerikanska dollarn försvagades. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- Havre: Såld termin mars. (mindre vinst)
- CHF/USD: Köpt termin mars (mindre vinst)
- Eldningsolja: Såld termin mars. (förlust)
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- –
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
- 10-årig amerikansk obligation: Positiv prisspread med köpt köpoption maj 136 och såld köpoption maj 137,5.
- Guld: Köpt termin april. Köpt säljoption mars 1750, sålt köpoption april 1860 som försäkring av köpt termin.
- Majs: Köpt put spread med köpt säljoption 510 och såld säljoption 470, lösen i maj.
Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,0993. Sedan årsskiftet är andelsvärdet ökat med +0,4%.
Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning
Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.
Onsdagsfonden PPM – ACWI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.
Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden
Trenden för OMXS30 och OMXSPI under de senaste 30 åren.


Pingback: Veckorapport vecka 7 2021 - AKTIEFEED