Veckorapport vecka 1 2021

Årets första börsvecka bjöd på klang och jubel med stigande kurser på bred front på Stockholmsbörsen. På USA-börserna var utvecklingen likartad, även om veckan inleddes negativt.

Guldet steg till att börja med men träffades sedan av en massiv säljvåg och rasade i pris. Oljepriset noterade en ny tydlig uppgång och de amerikanska obligationsräntorna steg rejält. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +4,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Totalindexet OMXSPI ökade med +3,1%. OMXSGI, som är börsens totalindex inklusive utdelningar, stängde upp +3,1%. OMXS30 ligger återigen en bra bit över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde (200-dagars i dagsdiagram).

Efter den dramatiska händelsen i onsdags, då den amerikanska kongressen stormades, är vi nu nära att stänga kapitlet med Donald Trump som USA:s president. Sprickorna i det amerikanska samhället fortsätter att vara avgrundsdjupa och tonen mellan lägren oförsonlig, så det lär blossa upp nya politiska strider. Detta även nu när senatens mandatfördelning är i demokraternas favör. Det är en stilla önskan att fler kunde följa det goda mottot som Michelle Obama gjorde berömt: When they go low, we go high! Jag väljer att paketera detta inlägg tillsammans med det, istället för att lägga upp en bild på en Qanon-shaman i buffeldräkt…

Börskurserna är uppe vid nya rekordnoteringar och i många aktier och värdepapper förefaller det endast finnas köpare. En sådan eufori är en klar varningssignal om att uppgången är väl uttänjd och att en korrigering ligger i korten. Värderingarna enligt ett antal populära indikatorer som Shiller PE och Buffetts enligt utsago favorit börsvärde/bruttonationalprodukt är nära rekordnivåer eller till och med ordentligt över. Även volatiliteten har dalat till nivåer som indikerar ett lugn på marknaderna som generellt inte brukar hålla så värst länge utan börsrekyl. Ännu så länge är dock trenden på Stockholmsbörsen intakt positiv och inga vändningssignaler har genererats. Euforiska köpfaser har vi sett många av genom tiderna, och det brukar finnas varningssignaler som syns i prisgraferna innan en börsvändning tar vid. Så har man en strategi med klar exit följer man den. Uppsidan från nuvarande nivåer på börsen ser dock klart begränsad ut, för att uttrycka sig diplomatiskt.

Om pandemin är inte mycket nytt att säga än att utvecklingen oroar och det förefaller som hjälpen från vaccinationer ligger en bra bit bort. De höga smittalen sätter sjukvården under stark press och i flera länder rapporteras det nu om att man får prioritera på ett sätt man inte vill när det gäller livsuppehållande behandlingar. Sjukvården är en hörnsten i ett civiliserat samhälle.

Räntor och råvaror fortsätter uppåt, vilket förr eller senare kommer att ge utslag på finansmarknaderna. Är det något vår experimentella uppblåsning av tillgångsvärden via centralbanker världen över inte tål så är det räntestegringar, så där försöker man nog snarast släcka även den minsta uppgång i marknadsräntor.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades ungefär lika mycket mot den amerikanska dollarn som vad dollarindex stärktes. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201. (mindre förlust)
  • Havre: Såld termin mars 2021. (mindre förlust)
  • AUDUSD: Såld termin mars 2021. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • Socker: Såld termin mars.
  • Havre: Såld termin mars.
  • Sojamjöl: Såld termin mars.
  • Sojaolja: Såld termin mars.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Köpt termin januari 2021.
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
  • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.
  • Socker: Såld termin mars.
  • Havre: Såld termin mars.
  • Sojamjöl: Såld termin mars.
  • Sojaolja: Såld termin mars.

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med knappt -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 373,4217. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,1%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Onsdagsfonden Sverige – OMXSPI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Onsdagsfonden PPM – ACWI

Under veckan gavs inga signaler. Portföljen är placerad i räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

ACWI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 1 2021

  1. Pingback: Veckorapport vecka 1 2021 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.