Veckorapport vecka 51 2020

Vi lägger en rätt stillsam vecka för Stockholmsbörsen bakom oss. På USA-börserna var det tydligare tryck uppåt, med nya all-time highs.

Guldet steg rejält jämfört med föregående vecka, liksom oljan. De amerikanska obligationsräntorna klättrade uppåt. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +6,5%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar steg med +0,4% och har i år klättrat med +12,5%. OMXS30 ligger långt över trendindikatorn 40-veckors glidande medelvärde respektive 200-dagars i dagsdiagram.

Informationsflödet på de finansiella marknaderna har dominerats av det kommande stimulanspaketet i USA och centralbankernas fortsatta expansiva program, med Federal Reserve och ECB i spetsen. Räntorna fortsätter att ligga på historiska bottennivåer och eldar på börsbrasan. Otvivelaktigt ser vi nu toppen på extrema värderingar, med allt från Buffetts indikator om kvoten mellan börsvärde och BNP på oöverträffade nivåer (snart 200% i USA), till den raketuppgång för till exempel Tesla vi sett under året. Samtidigt finns det modeller som baseras på räntenivån som visar att börsen inte nödvändigtvis behöver anses vara högt värderad.

Nu stundar jul och nyår med tunnare handel på aktiebörserna. Efter årsskiftet är det mycket på gång, inte minst senatorsvalet i Georgia och installationen av Joe Biden som USA:s president. Världen fortsätter att plågas av coronapandemin, men vaccin fortsätter att rullas ut och förhoppningsvis ger det tydlig effekt framåt vårkanten. Köptrycket på aktiebörserna världen över är fortsatt massivt, men nuvarande värderingar behöver både räntor kvar på dagens låga nivåer och bolagsresultat som motsvarar förväntningarna. Förr eller senare kommer en negativ utveckling för någon av dessa faktorer att ge en kraftig reaktion, men när är förstås omöjligt att säga.

Trendföljande strategier följer trenden till dess att den bryts/vänder, men måste också kompletteras med exitmetoder då trendföljande indikatorer per definition alltid kommer att vara eftersläpande och kan innebära kraftiga förluster vid en snabb rörelse nedåt. Köptillfällen i en positiv trend bör inväntas så att man inte köper när kursen är uppe vid en högsta nivå i trenden. Man brukar säga att man ska köpa på svaghet i positiv trend, eller buy the dip. På USA-börserna har vi inte haft en större dipp sedan slutet av oktober.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • Havre: Såld termin mars 2021.
 • AUDUSD: Såld termin mars 2021.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption januari 1500.
 • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
 • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
 • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
 • Dollarindex: köpt termin mars 2021.
 • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.
 • Havre: Såld termin mars 2021.
 • AUDUSD: Såld termin mars 2021.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 372,9014. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,8%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Placeringsstrategin Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning sjösätts vid årsskiftet. Under veckan gavs inga signaler.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

Den stora bilden

Trenden för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 51 2020

 1. Pingback: Veckorapport vecka 51 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.