Veckorapport vecka 50 2020

Efter en stark första halva av börsveckan, där vi fick se nya toppnoteringar, vände kurserna nedåt på bred front och stängde på minus jämfört med föregående vecka. I USA var mönstret likartat, även om index återhämtade sig påtagligt i den avslutande handeln.

Guldet stängde med endast en mindre uppgång jämfört med föregående vecka, liksom oljan. De amerikanska obligationsräntorna föll tillbaka. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -1,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +6,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,4% och har i år klättrat med +12,0%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1763, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Från och med 2021 kommer veckorapporterna att inkludera Stockholmsbörsens totalindex OMXSPI och dess följeslagare OMXSGI som inkluderar utdelningar. Då blir det dels en veckovy och dels en dagsvy.

Säsongsmässigt uppför sig aktiebörserna ungefär som de brukar, med en liten sättning i andra veckan av december. Därefter brukar en uppgång ta vid några dagar innan julafton. Det är heller inget överraskande med en rekyl efter den kraftiga uppgång vi haft sedan botten i mars.

Veckan som kommer innehåller en hel del intressanta händelser att bevaka. I morgon måndag kommer elektorerna att formellt välja Joe Biden som USA:s näste president, och Kamala Harris som vice president. Därefter kan Trump twittra surt och dramatiskt bäst han vill: nästa avgörande händelse dröjer till 5 januari då senatsvalet i Georgia ska genomföras för andra gången.

Den amerikanska kongressen ska också fortsätta försöka enas om ett ekonomiskt stimulanspaket och samtidigt undvika en nedstängning av statsapparaten på grund av lånetaket ännu en gång nåtts. Vidare håller Federal Reserve årets sista penningpolitiska möte, där förväntningarna på ändringar av obligationsköpen går isär bland bedömare.

Sist men inte minst går Tesla in i S&P 500 på fredag, samtidigt som vi har den så kallade Quadruple Witching, där optioner och terminer förfaller samtidigt. Det brukar innebära ökade handelsvolymer, inte nödvändigtvis högre volatilitet.

Med ett vaccin mot coronaviruset på väg att rullas ut på bred front globalt ser det onekligen ut som att det är krattat för en positiv avslutning av börsåret. Att Federal Reserve skulle ge några överraskande besked är mindre troligt, då är det lättare att tro att den amerikanska kongressen kan ha svårt att få till ett finanspaket, och det kan ge kortsiktigt negativa reaktioner på aktiebörserna.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan var i stort sett oförändrad mot den amerikanska dollarn samtidigt som dollarindex steg. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Såld säljoption januari 1500.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
  • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
  • Dollarindex: köpt termin mars 2021.
  • Vete: positiv prisspread med köpt köpoption mars 580 och såld köpoption mars 610.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 372,8834. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,8%.

Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning

Placeringsstrategin Onsdagsfonden Aktiv Förvaltning sjösätts vid årsskiftet.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30

OMXSPI

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 50 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 50 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.