Veckorapport vecka 48 2020

Ännu en vecka med toppnoteringar på aktiebörserna. I en avslagen börsvecka då USA-börserna i princip var stängda torsdag och fredag på grund av Thanksgiving fortsatte Stockholmsbörsen uppåt. Efter ett nytt all-time high i onsdags backade index dock något. USA-börserna hade en stark start på veckan, och därefter gick kurserna på tomgång i helgtunn handel.

Guldet hade en usel vecka medan oljepriset steg påtagligt. De amerikanska obligationsräntorna var i stort sett oförändrade jämfört med föregående vecka. Den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med 0,6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +9,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,6% och har i år klättrat med +13,3%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1749, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Säsongsmässigt är vi inne i en stark period för aktier, som historiskt avbryts av en sämre period i mitten av december innan säsongsmönstret återigen blir positivt. Detta märkliga år kan förstås vad som helst hända. Börstrenden är starkt positiv, men marknaden är uppe på vad jag anser måste bedömas som ansträngt höga nivåer. Bloggrannen kortsikt ser att toppen ändå ligger en bit bort, men varnar också för korrektioner vid bakslag för vaccin eller stimulanspaket.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes betydligt mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex backade. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Bomull: Såld termin i december. (mindre förlust)
 • Kaffe: Köpt termin december.
 • OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.

Justerade positioner

Nya positioner

 • Eldningsolja: såld termin januari 2021.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Såld säljoption januari 1500.
 • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
 • AUDUSD: Sålt termin december.
 • S&P 500: Covered put med såld termin och såld säljoption med lösen 3600 i mars.
 • Koppar: såld put spread med såld säljoption 3,1 och köpt säljoption 3,2 i februari 2021.
 • Eldningsolja: såld termin januari 2021.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med 0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 372,7505. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -0,9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 48 2020

 1. Pingback: Veckorapport vecka 48 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.