Veckorapport vecka 46 2020

Stockholmsbörsen lägger ytterligare en stark vecka bakom sig. Köpsidan fick bränsle av positiva vaccinnyheter i måndags och sedan gav man aldrig säljarna en chans! USA-börserna uppvisade en något mer sansad uppgång, efter att den första spiken uppåt i måndags snabbt såldes av. Både OMXS30 och S&P 500 satte nya rekord.

Guldet fick en rejäl smocka i måndags och hämtade sig endast något därefter. Oljepriset steg liksom de amerikanska obligationsräntorna, även om de senare föll tillbaka påtaglig i den avslutande handeln. Den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +4,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +7,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,0% och har i år klättrat med +11,1%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1729, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

2020 är ett märkligt börsår, även för oss som varit med under några decennier. I våras var världen på väg mot kollaps och efter bara åtta månader är vi nu uppe på outforskade börshöjder. Visst finns det mycket positiva faktorer i form av låga räntor, omfattande stimulanspaket och inte minst nu senast positiva vaccinnyheter. Men nu har kurserna gått rätt mycket i förväg och speglar höga förväntningar på ett starkt 2021. Efter en uppgång på drygt 50% sedan den absoluta botten i mars vore det sunt med en återhämtning i form av konsolidering med inte fullt så vertikala rörelser som vi sett det senaste året. Men trenden är otvivelaktigt positiv och den korrekta marknadspositionen är att köpa aktier – förutsatt att man har sin exitstrategi på plats.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mot den amerikanska dollarn ungefär lika mycket som dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • AUDUSD: Sålt termin december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Såld säljoption januari 1500.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • Fläskkött: Negativ prisspread i december.
  • Bomull: Såld termin i december.
  • Kaffe: Köpt termin december.
  • AUDUSD: Sålt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg blygsamt jämfört med förra fredagen, och slutade på 371,6798. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med knappt -1,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 46 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 46 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.