Veckorapport vecka 44 2020

Till slut fick även köparna på Stockholmsbörsen ge sig och aktiekurserna backade på bred front under nästan hela veckan, förutom ett svagt plus i den avkortade handeln i fredags. På USA-börserna var det också ett påtagligt säljtryck, men mer slagig handel.

Även guldet fick sig en tryckare nedåt, liksom oljepriset. De amerikanska obligationsräntorna noterade endast små förändringar för veckan, men den amerikanska dollarn stärktes rejält gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +2,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar föll med -1,1% och har i år klättrat med +7,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1716, precis under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Så har vi då fått en välbehövlig rekyl på aktiebörserna, inför en synnerligen fullspäckad vecka med presidentval i USA och fortsatt dramatisk utveckling av coronapandemin. Om vi får ett tydligt valresultat utan några större oroligheter, vare sig politiskt eller fysiskt så kan marknadsaktörerna fortsätta att fokusera på nya stimulanspaket och hur vinstökningarna kan bli nästa år. Det finns som sagt gott om anledning till optimism, men coronaviruset kan fortsätta att ligga som en alltmer blöt filt så länge inga positiva nyheter om vaccin kommer.

Just nu förefaller det troligt med Biden som vinnare, men ingen räknar nog helt bort Trump, visa efter turerna i valet 2016. Högst sannolikt blir det ett maktskifte till demokraternas fördel i den amerikanska kongressen, så vi lär få se en ökad politisk spänning med Trump som fortsatt president, oaktat hans vanligtvis ganska aggressiva framtoning.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mot den amerikanska dollarn ungefär i samma grad som dollarindex steg. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Guld: Köpt termin december. (mindre förlust)
  • CADUSD: Köpt termin december. (mindre förlust)
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Såld säljoption januari 1500.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Såld säljoption januari 1500.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • Fläskkött: Negativ prisspread i december.
  • Bomull: Såld termin i december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 371,5765. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 44 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 44 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.