Veckorapport vecka 43 2020

Stockholmsbörsen noterade mindre nedgångar för veckan, liksom USA-börserna.

Guldet var i stort sett oförändrat jämfört med stängningskursen föregående vecka, medan oljepriset backade. De amerikanska obligationsräntorna steg påtagligt samtidigt som den amerikanska dollarn försvagades gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +2,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar föll med -1,1% och har i år klättrat med +7,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1716, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Med mängder av ny data i form av kvartalsrapporter, smittspridning och annalkande presidentval i USA känns det rätt logiskt att aktiebörserna står lite på stället marsch. Det känns som att pandemisiffrorna undervärderats något av finansmarknaden. Naturligtvis kan en stor del av den snabbt ökande smittspridningen förklaras av att det nu görs betydligt fler tester än i våras och att talen över svårt sjuka och döda inte kommer att öka lika mycket. Men att vi står inför nya påfrestningar på sjukvården är svårt att säga emot, och endast oron för det får nu allt fler länder att både planera och genomföra hårdare restriktioner.

Fortfarande finns det mycket som talar för aktier det kommande året, med gigantiska stimulanser i både finans- och penningpolitik världen över, låga räntor under överskådlig tid och en global ekonomi som visar styrka, i framförallt USA och Kina.

Presidentvalet i USA är nu bara en vecka bort, och det känns ganska skönt. Joe Biden har legat i stabil ledning länge och gör så fortfarande. Opinionsmätningar ska man alltid ta med en nypa salt, men det är i vart fall svårt att tro på en övertygande seger för President Trump. Det avgörs i ett antal nyckelstater, med Florida i spetsen, och det är inte alls omöjligt att vi får et utdraget avgörande med turer i domstolar fram och tillbaka. Det är i princip det enda riktigt negativa scenariot för aktier, då marknadsaktörer framför allt skyr osäkerhet och ett långdraget valavgörande riskerar att utlösa våldsamma reaktioner i ett alltmer polariserat USA.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn ungefär i samma grad som dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • AUDUSD: Köpt termin december. (mindre förlust)
 • Kakao: Köpt termin december. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • Bomull: Såld termin i december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.
 • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
 • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
 • CADUSD: Köpt termin december.
 • Guld: Köpt termin december.
 • Fläskkött: Negativ prisspread i december.
 • Bomull: Såld termin i december.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i princip oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 371,2347. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 43 2020

 1. Pingback: Veckorapport vecka 43 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.