Veckorapport vecka 42 2020

Vi lägger en ganska slagig börsvecka bakom oss, där vi var på väg att se en mer tydlig rekyl nedåt, men en stark avslutning gjorde att Stockholmsbörsen endast noterade blygsamma nedgångar för veckan. USA-börserna inledde veckan starkt för att sedan falla tillbaka andan. S&P 500 slutade med en mindre uppgång.

Guldet föll tillbaka medan oljepriset steg något. De amerikanska obligationsräntorna backade och den amerikanska dollarn stärktes gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +3,6%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,3% och har i år klättrat med +8,3%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1710, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Optimismen på aktiemarknaderna fick sig en liten törn i veckan i takt med att smittspridningen av covid-19 fortsatte att öka och flera europeiska aviserade eller diskuterade nya restriktioner. Det kan dröja en bra bit in i nästa år innan vi får fram vaccin som kan börja ge tydliga effekter. Återstår att se om utvecklingen leder till hård press på sjukvården, vilket är vad som krävs för att de riktigt tuffa restriktionerna från i våras ska återinföras.

Presidentvalet i USA rycker allt närmare, men vem som vinner börjar alltmer kännas som en icke-händelse ur ett finansmarknadsperspektiv. Det som kan skapa turbulens är en valutgång som inte avgörs förrän alla poströster är räknade och att det republikanska lägret går på krigsstigen om Biden vinner, med domstolsförhandlingar och andra utspel. I den polariserade atmosfär som den politiska debatten förs i kan ett sådan scenario riskera föra med sig verkliga politiska oroligheter.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mot den amerikanska dollarn ungefär i samma grad som dollarindex steg. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • Fläskkött: Negativ prisspread i december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • AUDUSD: Köpt termin december.
  • CADUSD: Köpt termin december.
  • Guld: Köpt termin december.
  • Kakao: Köpt termin december.
  • Fläskkött: Negativ prisspread i december.

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 371,2114. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 42 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 42 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.