Veckorapport vecka 41 2020

Börsveckan avslutades egentligen i måndags, då Stockholmsbörsen lyfte rejält efter förra veckans rekyl, uppbackat av starka börser i USA. Resten av veckan var handeln stillsam och stängningskursen för OMXS30 nästan oförändrad dag för dag. USA-börserna hämtade andan en kort stund på tisdagen, annars var det breda uppgångar för hela slanten.

Guldet steg efter en stark slutspurt i fredags. Oljepriset ökade rejält och de amerikanska obligationsräntorna steg. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt gentemot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +3,9%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar avancerade med +1,6% och har i år klättrat med +8,6%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1704, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Stämningsläget på aktiebörserna känns nära nog euforiskt, där depåutdrag med imponerande avkastningar dominerar det dagliga twitterflödet. Viruspandemin är överspelad, centralbanker och regeringar öser in stimulanspaket och bolagens vinster kommer att skjuta i höjden efter nedgången i våras. Lägg till obefintliga räntor och en säsongsperiod som vanligtvis är positiv för aktier så är det svårt att se något annat än stigande kurser. Som vanligt är ett hot mot en fortsatt uppgång just att ”alla” nu är så positiva till aktier att en oväntad negativ faktor av tillräcklig signifikans kan leda till en rätt kraftig nedgång.

Jag tror att det är väl tidigt att räkna ut coronavirusets påverkan på ekonomin. Ökande smittspridning och dödstal i kombination med något mindre optimistiska tongångar om vaccin kan leda till hårdare/längre restriktioner som kommer att påverka konsumtion och investeringar.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • Kakao: Köpt termin december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
  • Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
  • AUDUSD: Köpt termin december.
  • CADUSD: Köpt termin december.
  • Guld: Köpt termin december.
  • Kakao: Köpt termin december.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 371,6502. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -1,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 41 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 41 2020 - AKTIEFEED

Kommentarer är stängda.