Stockholmsbörsen handlades länge i positiv territorium under veckan, men i den avslutande handeln föll kurserna tillbaka. Det räckte ändå till en stabil uppgång för veckan. För USA-börserna finns det uppenbarligen endast ett läge för närvarande och det är fullt tryck på köpknappen. Inte en rekyl så långt ögat kan se, istället en ny all-time high.
Guldet steg liksom oljepriset. De amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt i en fortsatt svängig handel gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +0,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar avancerade med +1,0% och har i år klättrat med +3,6%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1668, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Aktiebörserna i allmänhet och de amerikanska i synnerhet fortsätter att visa styrka. Rädslan för nedgångar är som bortblåst, och det är väl just nu det enda som talar för att en sättning i marknaden kan bli verklighet. Ju mer något förväntas, desto mindre sannolikt är det att det verkligen blir så, det är en paradox som ofta gäller på börsen.
Onsdagsfonden Good Options
Den svenska kronan stärktes mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
- Koppar: Negativ prisspread med köpt säljoption september 280 och såld säljoption september 270. (förlust)
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- Feeder Cattle: Köpt termin november 2020.
- Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
- Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
- JPYUSD: Köpt termin september.
- Timmer: Sålt termin november.
- Feeder Cattle: Köpt termin november 2020.
- Sojabönor: Negativ prisspread med såld säljoption 900 i januari 2021 och köpt säljoption 940 i januari 20201.
Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 366,8639. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,4%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Pingback: Veckorapport vecka 35 2020 - AKTIEFEED