Veckorapport vecka 34 2020

Vi lägger en gaska stillsam börsvecka bakom oss där kurserna allmänt handlades med små rörelser på Stockholmsbörsen. USA-börserna fortsatte uppåt och S&P 500 satte nytt all-time high.

Guldet stängde oförändrat efter en slagig handel. Oljepriset steg något i stillsam handel och de amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn stärktes blygsamt i en fortsatt svängig handel gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -1,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,2% och har i år klättrat med +2,5%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1662, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

USA-börsernas styrka är remarkabel, där en stor del av uppgången kan tillskrivas den urstarka börsutvecklingen för teknikbolag som Apple, Amazon, Facebook, Alphabet och Tesla. Vi är nog rätt nära ett läge där den siste aktieköparen placerat sina pengar och en korrektion är förestående. Aktiekurser tenderar ju att gå ned oväntat, när alla är positiva och den allmänna bedömningen är att det bara kan fortsätta uppåt. Det har ofta visat sig vara scenariot som gäller inför en topp med åtföljande rekyl nedåt. Därmed inte sagt att vi står för någon större eller mer utdragen börsnedgång, men efter den makalösa uppgång vi fått se sedan den värsta viruspaniken i våras behövs verkligen en korrigering i marknaden.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mer mot den amerikanska dollarn än dollarindex. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

 • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5. (liten förlust)
 • Vete: Sålt termin i september. (liten vinst)

Nya positioner

 • Timmer: Sålt termin november.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
 • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
 • Koppar: Negativ prisspread med köpt säljoption september 280 och såld säljoption september 270.
 • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
 • JPYUSD: Köpt termin september.
 • Timmer: Sålt termin november.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 366,9273. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

2 tankar om “Veckorapport vecka 34 2020

 1. Pingback: Veckorapport vecka 34 2020 - AKTIEFEED

 2. Hej hipshot, tack ännu en gång för dina veckovisa uppdateringar, de uppskattas!

  En liten fråga: samtliga Onsdagsportföljer är fortfarande likvida trots en längre börsuppgång. Vad är det som fattas för en köpsignal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.