Veckorapport vecka 31 2020

Det såg länge ut att bli en rätt så stillsam börsvecka, men i torsdags tilltog volatiliteten och Stockholmsbörsen backade ordentligt. Den avslutande fredagshandeln såg en riktig dragkamp mellan köpare och säljare där säljsidan till sist triumferade och index stängde på dagslägsta. På USA-börserna var utvecklingen betydligt mer positiv och kurserna hämtade snabbt igen fallet på torsdagskvällen för att avsluta med en riktigt stark fredag.

Guldet fortsatte uppåt och var stundtals över 2000 dollar per uns. Även silvret hade en bra vecka. Oljepriset föll tillbaka något jämfört med föregående vecka och de amerikanska obligationsräntorna fortsatte att sjunka. Den amerikanska dollarn fortsatte sin utförslöpa gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -2,5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -3,6%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -1,9% och har i år sjunkit med -0,2%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1648, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Rekylen på Stockholmsbörsen uppgår nu till -5%, en högst normal tillbakagång. Med tanke på den styrka som USA-börserna visar, ledda av de enorma siffrorna som techbolagen levererar, är det troligt att vi vänder till uppgång i veckan. S&500 ligger endast ca 3% under sin toppnotering från februari. De låga räntorna fortsätter att bli ännu lägre och penningpolitiska stimulanser ökas på i den takt som behövs, senast manifesterat av den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Makroekonomisk data kommer in klart positiv, men som Kortsikt beskriver det så är det inte märkligt givet den tidigare kraftiga nedstängningen i Europa som lättats upp ordentligt. Momentumpendeln svänger nu uppåt igen, med motverkande krafter i form av svaga opinionssiffror för president Trump, utökad smittspridning och historiskt svag börs i augusti.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mindre mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • Kakao: Såld termin september.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Vete: Sålt termin i september. Negativ prisspread med köpt säljoption november 520 och såld säljoption november 480.
  • Koppar: Negativ prisspread med köpt säljoption september 280 och såld säljoption september 270.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.
  • Kakao: Såld termin september.

Andelsvärdet i placeringsklubben stängde i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 366,7790. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,5%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 31 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 31 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.