Veckorapport vecka 30 2020

Stockholmsbörsen såg länge ut att lägga ytterligare en positiv vecka bakom sig, men fredagshandeln bjöd på breda nedgångar som ledde till minus för veckan. På USA-börserna var utvecklingen likartad.

Guldet fortsatte uppåt med en accelererande prisökning. Silvret steg ännu kraftigare och köpintresset för ädelmetaller är synnerligen starkt.Oljepriset steg något jämfört med föregående vecka medan de amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn fortsatte sin utförslöpa gentemot mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -1,1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -1,2%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,9% och har i år stigit med +1,8%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1645, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Så fick vi en välbehövlig om än ytterst begränsad rekyl på aktiebörserna. Återstår att se om vi sett toppen för en tid eller om kurserna fortsätter upp. Säsongsmönstret talar för nedgång de kommande veckorna och mycket positivt har bakats in i kurserna, vilket gör att utrymmet för besvikelser i form av mindre starka makroekonomiska data är litet.

Ädelmetallerna har haft en synnerligen stark utveckling parallellt med stigande aktiekurser. Extremt låga räntor ökar intresset för guld och silver, som ju saknar avkastning bortsett från värdeökning. Dollarns nedgång gynnar också guldpriset då guldet blir billigare i andra valutor. Fortfarande finns också farhågor för att coronapandemin ska utvecklas i än mer negativ riktning och ställa till med ökad turbulens på de finansiella marknaderna, vilket är ett läge då guld brukar ses som en trygg hamn. Sist men inte minst har vi också fått se enorma satsningar för att motverka pandemins skadeverkningar, och de har trissat upp skuldsättningsnivåerna i statsbudgetar världen över och ökat penningmängder betydligt. En vanlig uppfattning är att detta lägger grunden för en kommande inflation och guld har traditionellt sett tagits som ett sätt att skydda sig mot just inflation. Statistiskt är det sambandet ganska svagt.

Inflation kommer oundvikligen att leda till högre räntor, vilket bör pressa priset på ädelmetaller. Dessutom ska det nog mycket till för att vi ska få se någon större inflation under överskådlig tid. Precis som aktier statistiskt har en sämre tid under augusti har ädelmetallerna en stark utveckling under samma period, och givet de starka köpflödena kan både guld och silver fortsätta upp en bit till, men för mig förefaller uppgångspotentialen klart begränsad. När det gäller guld och silver finns det gott om åsikter och mer eller mindre fanatiska analytiker/anhängare som snabbt börjar trumpeta ut hur högt guldet kommer att gå och att alla borde hänga på tåget. Placera gärna i guld, men inte utan en vettig exitmetod, särskilt inte när priset efter en snabb uppgång är uppe på en historisk nivå som sattes under finanskrisen.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn ungefär i motsvarande grad som dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september. (+/- 0)

Justerade positioner

Nya positioner

  • Koppar: Negativ prisspread med köpt säljoption september 280 och såld säljoption september 270.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Vete: Sålt termin i september. Negativ prisspread med köpt säljoption november 520 och såld säljoption november 480.
  • Koppar: Negativ prisspread med köpt säljoption september 280 och såld säljoption september 270.
  • Guld: sålt köpoption december 2350 med en köpt köpoption september 2300 som försäkring.

Andelsvärdet i placeringsklubben stängde i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,0256. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 30 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 30 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.