Veckorapport vecka 29 2020

Stockholmsbörsen höll ångan väl uppe och kurserna steg på bred front. På USA-börserna var utvecklingen något mer försiktig.

Guldet och silvret fortsatte uppåt medan oljepriset stängde i stort sett oförändrat jämfört med föregående vecka. De amerikanska obligationsräntorna föll något medan den amerikanska dollarn försvagades tydligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +3,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -0,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,2% och har i år stigit med +2,7%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1640, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Det råder fortsatt optimism på aktiemarknaderna och rapporterna som kommer in har överlag inte levererat några riktigt negativa reaktioner. Mycket elände låg redan inbakat i förväntningarna, och fokus ligger fortsatt på en återhämtning de kommande 6-12 månaderna. Vi är snart inne i en av årets säsongmässigt svagaste perioder och uppgången sedan mitten av mars har varit snabb och brant. Det vore hälsosamt med en rekyl och en efterföljande konsolidering där marknadsaktörerna behöver ny information om det makroekonomiska läget och utvecklingen av coronapandemin. Om några månader kommer det amerikanska presidentvalet i fokus, där negativa siffror för president Trump kan ge säljtryck på aktiebörserna.

Av de marknader som rusat mest sticker koppar ut. Det ses ofta som en god indikation på industrikonjunkturen och med en uppgång på 50% sedan marsbotten är priset uppe vid toppnoteringarna från 2019. Förväntningarna är därmed högt uppskruvade och utrymmet för besvikelser har ökat.

Koppar är en volatil marknad och rekordnoteringarna ligger en bra bit ovan nuvarande nivåer. Men en rekyl ligger i korten och utrymmet för en fortsatt uppgång är ytterst begränsat.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn mer än vad dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • OMXS30: Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. (förlust)
  • Boskap: positiv prisspread med såld köpoption oktober 1,12 och köpt köpoption oktober 1,05. (mindre vinst)
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.

Justerade positioner

Nya positioner

  • Vete: Sålt termin i september. Negativ prisspread med köpt säljoption november 520 och såld säljoption november 480.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.
  • Vete: Sålt termin i september. Negativ prisspread med köpt säljoption november 520 och såld säljoption november 480.

Andelsvärdet i placeringsklubben backade -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,0900. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,4%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 29 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 29 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.