Veckorapport vecka 28 2020

En riktigt stark start och positiv avslutning av börsveckan räckte för att notera ytterligare en vecka med stigande kurser på Stockholmsbörsen. På USA-börserna var utvecklingen likartad.

Guldet och silvret fortsatte uppåt medan oljepriset noterade en blygsam uppgång. De amerikanska obligationsräntorna stängde i sort sett oförändrade. Den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -3,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +1,0% och har i år fallit med -0,4%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1633, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Köpsidan på aktiebörserna visar styrka och nedgångar handlas snabbt upp igen. Kanske är det säsongsmönstret som lockar till köp, där juli brukar vara en positiv månad. Om inte rapporterna tas emot negativt så kan kurserna säkert klättra en bit till, men vi kryper allt närmare toppnivåerna från februari och det kliar förmodligen i fingrarna hos allt fler att säkra lite vinster inför notoriskt turbulenta augusti.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn något mer än vad dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en svagt negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • Vete: positiv prisspread med såld köpoption december 5,5 och köpt köpoption december 5,0. (mindre vinst)
  • Naturgas: Köpt termin september. (+/- 0)

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.
  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.
  • Boskap: positiv prisspread med såld köpoption oktober 1,12 och köpt köpoption oktober 1,05.

Andelsvärdet i placeringsklubben var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,3097. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 28 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 28 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.