Veckorapport vecka 27 2020

Stockholmsbörsen hade en stabilt positiv börsvecka där kurserna steg kontrollerat och på bred front. På USA-börserna var utvecklingen likartad i en förkortad handelsvecka på grund av den amerikanska nationaldagen.

Guldet och silvret ökade något jämfört med föregående vecka i en oregelbunden handel . Oljepriset steg något medan de amerikanska obligationsräntorna stängde i sort sett oförändrade. Den amerikanska dollarn försvagades blygsamt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -4,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +2,5% och har i år fallit med -1,4%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1629, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Vi är fortsatt i ett konsoliderande börsläge, där OMXS30-index slagit mellan 1571 och 1730 de senaste veckorna. Balansgången mellan optimismen över en snabb återhämtning och en ökad problematik med virusspridning fortsätter. Snart kommer rapporterna för det andra kvartalet, där förväntningarna är lågt ställda. Hur illa det blev under april-juni är inte särskilt intressant, det väsentliga är beskrivningen av nuläget och de kommande månaderna.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn något mer än vad dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en svagt negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november. Köpt termin september.
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.
  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.
  • Vete: positiv prisspread med såld köpoption december 5,5 och köpt köpoption december 5,0.
  • Boskap: positiv prisspread med såld köpoption oktober 1,12 och köpt köpoption oktober 1,05.

Andelsvärdet i placeringsklubben ökade med +0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 367,5103. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 27 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 27 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.