Veckorapport vecka 26 2020

På Stockholmsbörsen slog kurserna upp och ned utan någon tydlig riktning, och slutade med minus för veckan. På USA-börserna var det en något mer tydlig riktning nedåt.

Guldet fortsatte uppåt medan silvret noterade endast en mindre förändring jämfört med föregående vecka. Oljepriset backade något liksom de amerikanska obligationsräntorna. Den amerikanska dollarn var i stort sett oförändrad mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, efter en rätt svängig utveckling under veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -0,6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -6,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -1,0% och har i år fallit med -3,8%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1626, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Stämningen på de finansiella marknaderna står fortfarande och väger, där optimism över återhämtning och lättade restriktioner balanseras mot ökad smittspridning och nya lokala nedstängningar i samhällen. Kapital finns i överflöd och räntorna är fortsatt på extremt låga nivåer, så bränsle till uppgång saknas inte. Teknikföretagen går väldigt bra, men basindustrin behöver få upp efterfrågan och då är styrkan i arbetsmarknaden viktig.

Kommande rapporter för det andra kvartalet lär inte bli någon munter läsning, men förväntningarna är också lågt ställda. Det viktiga blir prognoserna om den närmaste framtiden.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes betydligt mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex minskade. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november. Köpt termin september.
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.
  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.
  • Vete: positiv prisspread med såld köpoption december 5,5 och köpt köpoption december 5,0.
  • Boskap: positiv prisspread med såld köpoption oktober 1,12 och köpt köpoption oktober 1,05.

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 366,2370. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,6%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 26 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 26 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.