Veckorapport vecka 24 2020

Det hårt spända gummibandet på Stockholmsbörsen lättade ordentligt efter en synnerligen svag vecka. Nedgången var historiskt kraftig, men får sättas i relation till den kraftiga uppgång vi sett på kort tid. På USA-börserna var det också mungiporna nedåt, även om den avslutande handeln fick se köparna komma tillbaka.

Guldet steg medan silvret stängde i stort sett oförändrat jämfört med föregående vecka. Oljepriset föll tillbaka och de amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn rekylerade uppåt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex, efter en svängig handel under veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -7,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -9,2%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -6,9% och har i år fallit med -6,9%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1622, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Nedgången i veckan för OMXS30 är förstås dramatisk men samtidigt var den lika nyttig som nödvändig efter att kurserna drivits upp alltför snabbt och kraftigt. Volatiliteten i marknaden är kraftig, uppemot 6% för börsindex, vilket är statistiskt högt. Rörelser i den storleksordningen på veckobasis är därför att räkna med. Nu får aktörerna konsolidera sina positioner och räkna om sina bedömningsunderlag inför framtiden. Sommaren är normalt en bra börsperiod, men denna sommar är förstås långt från det normala. Känslan är att vi ligger på en balanspunkt i coronapandemin, där negativa och positiva nyheter väger upp varandra. Virusets spridning är oroväckande snabb och effekterna plågsamt slumpartade. Ansträngningarna för att hitta botemedel och vaccin saknar motstycke, och det finns ett antal långt framskridna tester som kommer att publicera ytterst intressanta resultat inom några veckor till några månader.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex steg. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1520 i juni. Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.
  • Kaffe: Positiv prisspread med köpt köpoption 1,05 och såld köpoption 1,15 i september.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med knappt +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 365,7341. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 24 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 24 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.