Veckorapport vecka 23 2020

Stockholmsbörsen rusade återigen uppåt på bred front. På USA-börserna var det också muntra tongångar och börsveckan avslutades med en rejäl uppgång. Guldet hade en riktigt svag vecka med en påtaglig nedgång, och även silverpriset föll tillbaka. Priset på olja ökade rejält medan de amerikanska obligationsräntorna steg. Den amerikanska dollarn fortsatte att försvagas mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +6,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -2,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +5,9% och har i år fallit med -0,1%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1623, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Efter ett fall på knappt -34% när coronaviruset började spridas på allvar har vi nu på mindre än tre månader fått se en uppgång på OMXS30 på hela 37% från botten i mitten av mars. Det går fort i ishockey… Stämningsläget har verkligen skiftat påfallande snabbt från nattsvart pessimism till ljusaste optimism. Den gode bloggaren Kortsikt beskriver läget förtjänstfullt som vanligt och jag gillar verkligen hans sammanfattning av var vi befinner oss just nu.

Den här genuina risk on ”allt känns bra” känslan börjar infinna sig, dvs flygbolagsaktier rallar, nulägesanalytikern räntemarknaden börjar stiga, dollarn försvagas, laggards (de som klarat covid19 sämst) gör catch up och outperformar. Paintrade börjar bli på riktigt, blankare tvekar för marknaden kan ju ”lätt gå 10% till”, de som hade tänkt sälja sina långa possar tvekar och blir greedy, de som sitter på cash och typ bestämt sig att kliva på letar efter korrektioner att köpa i, börjar bli tveksamma att det ens kommer nån rekyl värd namnet.

Vi går alltså mot punkten där ”vadå Corona, allt är ju bra” känslan helt tar över. Det är den här känslan jag hoppats på och som kommer vara synonymt med en topformation. Jag är nöjd här… jag är säker på att vi kommer nå lägre nivåer än idag närmaste månaderna. Vi pratar 1475-1610 på Omx. Återkommer till det tekniska senare. However, vi kan fortfarande klättra högre.. jag tänker 1730,1760 och 1820. Nya toppar är fortfarande aktuellt så länge 1660 håller. Typiskt för toppar är att de ofta når högre än vad många tror, dvs marknaden slår gärna över, och vid topläget är många övertygade att det ska fortsätta upp.

Jag skriver verkligen under på detta och ser uppsidan på aktiebörserna som ytterst begränsad. Pendeln kan absolut ”överslå” en bit till, men nu har köpsidan tagit ut väldigt mycket positiva faktorer och det mesta av den snabba och positiva vändningen av makroekonomisk data som vi förväntar oss när restriktionerna mildras mer är inbakad i aktiekurserna.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes betydligt mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex föll. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • EUR/USD: Såld termin juni. (mindre förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

  • Sojabönor: Köpt termin i juli.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1520 i juni. Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5.
  • Naturgas: En butterfly med köpt köpoption 2,5, såld köpoption 3,0 och köpt köpoption med lösen 3,5, alla med lösen i november.
  • Sojabönor: Köpt termin i juli.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 365,57887. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -2,8%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 23 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 23 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.