Veckorapport vecka 19 2020

Efter en riktigt usel start på börsveckan hade Stockholmsbörsen en positiv utveckling och hämtade igen en god del av den initiala nedgången. På USA-börserna noterades en liknande utveckling och index stängde med uppgångar, mest beroende på att kurserna föll rejält i fredags då Stockholmsbörsen var stängd. Ädelmetallerna steg något och oljepriset steg rejält. De amerikanska obligationsräntorna noterade endast små förändringar jämfört med föregående vecka. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -11,8%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +0,1% och har i år fallit med -9,6%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1627, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Nu har processen inletts med att lätta på de restriktioner och begränsningar som infördes för att minska spridningen av coronaviruset. Det är givetvis positiv i många bemärkelser, men för aktiebörserna gäller det att smittspridningen inte stiger igen till nivåer som gör att tuffare restriktioner måste återinföras. Då ser sannolikheten för en snabb förbättring av arbetslöshet och företagsvinster betydligt mindre ut, och återhämtningen kanske förlängs med flera månader. Ett sådant scenario bör pressa aktiekurserna. Som motvikt finns möjligheten till att ett vaccin blir konstaterat effektivt redan i sommar och att det kanske kan börja nå vissa grupper redan i höst. Det kan bli en mer spännande sommaraktiebörs än vanligt, särskilt med det amerikanska presidentvalet som rycker allt närmare.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mer mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • AUDUSD: Sålt termini juni.

Justerade positioner

Nya positioner

  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1520 i juni. Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Majs: positiv prisspread med såld köpoption december 4,0 och köpt köpoption december 3,5

Andelsvärdet i placeringsklubben var i princip oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 363,9510. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -3,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 19 2020

  1. Pingback: Veckorapport vecka 19 2020 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.