Veckorapport vecka 18 2020

Stockholmsbörsen hade en starkt positiv utveckling under den förkortade börsveckan på grund av Valborgsmässoafton och förste maj. Den svaga avslutningen för de amerikanska aktiebörserna hann inte sätta spår i Stockholm. Ädelmetallerna föll tillbaka medan oljepriset rekylerade uppåt efter en lång tids brant utförslöpa. De amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn tappade mark mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +4,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -11,0%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +3,8% och har i år fallit med -9,7%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1635, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Aktiebörserna har återhämtat sig påtagligt sedan botten i slutet av mars. Nu ökar andelen positiva nyheter i nyhetsflödet om coronapandemin, där många länder nu har börjat eller strax kommer att börja mildra restriktioner och begränsningar. Frågan är bara om marknadsaktörerna har tålamodet med en utdragen process med stor risk för bakslag. Någon form av genombrott de kommande veckorna bör ske för att aktiepriserna ska fortsätta upp så värst mycket högre. Det saknas inte kandidater, allt från vaccin till antikroppstester, flockimmunitet och läkemedel som snabbar upp tillfrisknandet. Men börsen brukar ta fasta på var vi står om 6-12 månader och då kanske en utebliven nyhetsknall och fortsatt försiktiga lättnader ger en konsoliderande rörelse över sommaren, om än med hög volatilitet. Som vanligt får man inte heller bortse från Trump-faktorn, särskilt nu när han förefaller på krigsstigen mot Kina igen och presidentvalet närmar sig.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades något mindre mot den amerikanska dollarn än vad dollarindex ökade. Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1520 i juni. Sålt köpoption med lösen 1600 i juli.
  • AUDUSD: Sålt termini juni.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Såld köpoption med lösen 1520 i juni. Sålt köpoption med lösen 1600 i juli. Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • AUDUSD: Såld termin i juni.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 363,9260. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -3,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.