Veckorapport vecka 17 2020

Vi lägger en förhållandevis lugn börsvecka bakom oss där kurserna på Stockholmsbörsen föll tillbaka i mer ordnad handel. Ädelmetallerna steg medan oljepriset fortsatte sin dramatiska utförslöpa och ett tag handlades långt under 10 dollar per fat. De amerikanska obligationsräntorna sjönk något. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -1,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -14,6%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar sjönk med -0,4% och har i år fallit med -13,0%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1633, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Den stora snackisen på finansmarknaderna var oljepriset som kraschade under 0 i måndags. Det är första gången en råvara har noteras med negativ kurs. Terminsmarknaderna är inte alltid lätta att förstå sig på och man får till exempel ha koll på att terminer handlas med olika lösenmånader och kan därmed ha olika pris. I en termin som är på väg att förfalla, som oljans majtermin, blir det ofta ryckig handel och i månads var det många som tvingades att sälja för att råvarumäklarna hade börjat stänga handeln på grund av förestående förfallodatum. Det skapade ett massivt säljtryck utan köpsida vilket fick extrema konsekvenser på priset. Priset på juniterminen gav en mer rättvisande bild av oljepriset och det saknades ju inte dramatik i den priskurvan heller.

Börserna står och väger mellan positiva nyheter om att länder börjar släppa på restriktionerna för coronaviruset och att det ser ut som att det kommer att bli en mer utdragen process att återgå till något som åtminstone liknar ett normalläge. Det mest optimistiska vaccinspåret leder till ett tillgängligt vaccin i september/oktober, och håller det lär vi få se stabilitet. Blir det bakslag och vi får se förnyad fart i antal smittade och döda med nya restriktioner kan det skapa oro och kraftiga bakslag för aktiekurserna.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades ungefär lika mycket mot den amerikanska dollarn som dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.

Andelsvärdet i placeringsklubben stängde i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 363,6343. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -3,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.