Den positiva börsrekylen fortsatte på Stockholmsbörsen under fortsatt volatil handel, främst tack vare en riktigt starkt avslutande fredagshandel. Ädelmetallerna föll tillbaka och oljepriser fortsatte sin kana nedåt till nya bottennoteringar. noterade också uppgångar i slagig handel. Oljepriset föll tillbaka i en volatil handel, medan de amerikanska obligationsräntorna sjönk något. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.
Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -13,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde upp +1,8% och har i år fallit med -12,6%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1634, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

I fredags var det positiva tongångar om både kommande vaccin och verkningsfulla behandlingar. Dessutom började flera länder lätta något på restriktionerna. Det ger förstås energi åt förhoppningarna om en snar återgång till mer normal ekonomi, återstår att se hur långt den kan ta aktiekurserna. Coronaviruset är ytterst smittsamt och man får nog kallt räkna med att de flesta av oss kommer att drabbas, till övervägande del med lindriga symptom. Men nuvarande restriktioner biter bra och kommer definitivt att fortsätta förbättra statistiken över smittade och döda. Då kommer det att vara ett starkt tryck på att lätta restriktioner än mer, och börsen får mer bränsle till uppgång. Om smittstatistiken därefter åter börjar se klart dystrare ut efter att restriktioner lättats kan det ge kraftiga negativa börsreaktioner, åtminstone tillfälligt. Vilket scenario vi får tvistar de lärde om, men en klok människa jag gärna lyssnar på är Tom Britton, professor i matematisk statistik, som skrivit ett bra inlägg om smittspridningen i Stockholmsregionen. Kanske är det flera länder som i maj når flockimmunitet och då utgör en svårare miljö för viruset att spridas i. Smittspridning måste vi paradoxalt nog ha, men vi måste också hålla den under kontroll så att inte sjukvården och övriga samhället blir överbelastat och lamslaget. Här måste jag säga att jag tycker Sverige hittat en god balans.
Onsdagsfonden Good Options
Den svenska kronan stärktes mer mot den amerikanska dollarn än dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.
Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges
- Fläskkött: Köpt termin juni. (förlust)
Justerade positioner
- –
Nya positioner
- –
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
Andelsvärdet i placeringsklubben backade med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 363,6507. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -3,3%.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige
Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror
Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet
Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.
OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.
