Veckorapport vecka 15 2020

Inför påskhelgen trädde en viss optimism in på finansmarknaderna världen över och Stockholmsbörsen steg kraftigt på bred front. Ädelmetallerna noterade också uppgångar i slagig handel. Oljepriset föll tillbaka i en volatil handel, medan de amerikanska obligationsräntorna steg något. Den amerikanska dollarn försvagades mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +6,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -15,4%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde upp +7,3% och har i år fallit med -14,2%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1644, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Förhoppningsvis har flera länder nu nått kulmen av smitta och dödsfall, eller är åtminstone nära den. Utvecklingen i Spanien och Italien ger hopp, medan USA och Storbritannien har det fortsatt tufft. Men i nyhetsflödet syns nu information om en inledning av processen att lätta på de olika begränsningar som införts för att försvåra smittan. Det kommer att vara en lång process, men ger positiv energi och kan påverka momentum bland finansmarknadernas aktörer till att åtminstone tillfälligt svänga över i något mer optimistisk syn.

Den globala ekonomin kommer att fortsätta vara under press, så utöver glädjen i att regleringar börjar lättas på finns det som jag ser det tre viktiga nycklar:

  • Utvecklingen av ett fungerande och säkert vaccin. Här tror jag det kan gå fortare än vad som allmänt kommuniceras. Se till exempel denna nyhet: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-vaccine-september-oxford-professor-sarah-gilbert-trials-a9460481.html
  • Säkra test av hur många som egentligen smittats av coronaviruset. De så kallade antikroppstesterna har varit en sorglig historia att följa, med låg kvalitet. Men nu förefaller det som att det är möjligt att börja testa i stor skala. Här kan vi få koll på vem som är immun och därmed troligen säker från smitta ett tag framöver. Dessutom kan vi få svaret på hur många som är smittade. Kanske ligger vi snart på så stor del av befolkningen att den berömda flockimmuniteten inte är så långt borta.
  • Fungerande botemedel mot covid19 för de som behöver sjukhusvård. Det finns mängder av kliniska studier för olika läkemedel och de första resultaten börjar droppa in i slutet av april.

Kan vi få genombrott inom dessa områden tror jag att vi kan få se en kraftfull optimism som sätter positiva saker i rullning, inte minst på företagssidan. Givetvis finns det betydligt mörkare scenarion som kan målas ut, men kan vi få koll på den verkliga graden av smitta och ge bot till de som blir svårt sjuka är vi en bra bit på väg från dem.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn, medan dollarindex försvagades ungefär hälften så mycket. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1680 i september och 1780 i december. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Fläskkött: Köpt termin juni.

Andelsvärdet i placeringsklubben backade med -0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 364,0104. Sedan årsskiftet har andelsvärdet fallit med -3,2%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 15 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.