Veckorapport vecka 14 2020

Coronaviruset fortsätter att hålla världen i ett fast grepp och pressar finansmarknader på bred front. I veckan retirerade aktiekurserna medan ädelmetallerna stängde på närapå oförändrat jämfört med föregående vecka. Oljepriset som blivit fullständigt utbombat tog ett rejält kliv uppåt, medan de amerikanska obligationsräntorna föll något. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -1,0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -20,7%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde ned -0,2% och har i år fallit med -20,0%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig långt under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1671, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Det finns lite strimmor av ljus i den massiva nyhetsrapporteringen om coronavirusets utbredning. De värst drabbade länderna i Europa, Italien och Spanien, ser ut att vara nära en kulmen. Andra länder som Danmark och Norge uttalar sig officiellt om att påbörja lättnader av regleringar som infördes för att minska smittrisken. Annars är det förstås lätt att bli pessimist när man ser siffror om varsel och uppsägningar, hur hela branscher förefaller vara på väg att duka under och dödstalen i USA skrämmer. Man ska ha i minnet att det värsta influensaåret de senaste fem åren, 2017-2018, dog 61 000 människor i USA och 45 miljoner smittades. Omfattande virusutbrott är en del av mänskligheten.

Optimisten i mig säger att det värsta kanske snart är över och att den globala ekonomin efter påskhelgen kommer att börja fungera mer normalt, även om det mest sannolikt inte blir en snabb tillbakagång till tiden just före viruset. För en snabb positiv utveckling krävs det vaccin, och det dröjer nog till sensommaren innan ett sådant blir färdigt att använda och då för att rullas ut i försiktig skala. Men bara vetskapen om att ett vaccin är på gång att distribueras globalt kan skapa starka positiva känslor som lär leta sig in på finansmarknaderna också.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan föll mot den amerikanska dollarn, och dollarindex steg ungefär hälften så mycket. Valutasäkringen gav därför en positiv effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

  • OMXS30: Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.

Justerade positioner

Nya positioner

  • Fläskkött: Köpt termin juni.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.
  • Fläskkött: Köpt termin juni.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,8% jämfört med förra fredagen, och slutade på 364,3757. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -3,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar neutral trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.