Veckorapport vecka 13 2020

Stockholmsbörsen noterade en rejäl uppåtrekyl efter det snabba raset de senaste veckorna. Coronaviruset fortsätter att påverka mänskligheten och finansmarknaderna på ett genomgripande sätt. Inget är som normalt, och svängningarna i prissättningen liknar inget vi sett förut.

Även ädelmetallerna noterade påtagliga uppgångar i fortsatt volatil handel. För oljepriset var det några dagar av svag uppgång innan pessimismen åter tog över och priset sjönk jämfört med föregående veckas stängningskurs. De amerikanska obligationsräntorna sjönk. Den amerikanska dollarn försvagades rejält mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +4,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -19,9%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde upp med +5,4% och har i år fallit med -19,9%. OMXS30 är i negativ trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig långt under klustret av trendindikatorns längre medelvärden. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1664, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Ökningen av antalet smittade av coronaviruset och döda i sjukdomen covid-19 fortsätter, men kanske börjar aktiemarknaden så smått att börja titta på vad som kommer efter en förmodad förbättring. Aktiekurserna har snabbt kommit ned 20-30% och nyckeltalen för en hel del företag ser nog rätt attraktiva ut givet att verksamheten återgår till ett någorlunda normalt läge i början av sommaren. Paradoxalt nog kan pessimistiska nyheter och analyser i massmedia komma att kombineras av uppgångar för aktier, med logiken att toppen på viruskurvorna närmar sig och att börsens aktörer räknar på utvecklingen kommande 6-12 månader. Virusets smittsamhet oroar, men ändå känns det som att en del optimism börjar sprida sig på finansmarknaderna. De stora svängningarna lär fortsätta ett tag framöver, och USA kommer att ha några riktigt jobbiga veckor framför sig vad gäller antal smittade och avlidna. Osäkerheten är stor, utvecklingen kan spinna i betydligt mer negativ riktning, men det kan också komma att bli en mer positiv utveckling när effekterna av vidtagna åtgärder märks av och framsteg inom den medicinska utvecklingen sker.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes mot den amerikanska dollarn, och dollarindex backade ungefär lika mycket. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • OMXS30: Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020. Köpt säljoption med lösen 1100 i maj. Köpt säljoption med lösen 1050 i september.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 361,3430. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -3,9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 9.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar negativ trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

En tanke på “Veckorapport vecka 13 2020

  1. Hej hipshot! Tänkte bara höra om du har någon kommentar angående det handelsstopp som Spiltan Räntefond Sverige har drabbats av? Finns det något bättre alternativ för att ligga likvid i PPM-systemet, t ex nån fond som håller sig till enbart statspapper?

    (Och ett litet PS: bilden på trendindikatorn uppe till vänster visar fortfarande positiv trend för både Sverige och världen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.