Veckorapport vecka 9 2020

Vi lägger en av de mer dramatiska börsveckorna sedan 2008 bakom oss, där kurserna på Stockholmsbörsen föll kraftigt över hela linjen. På USA-börserna var kurserna bitvis i fritt fall, men en avslutande positiv handel räddade index från de allra värsta nedgångarna.

Guldet föll, något förvånande, efter en kraftig nedgång i fredags. Ännu värre var det för silver som sjönk med nästan 12% för veckan, varav 7% i fredags. Oljepriset sjönk också kraftigt liksom de amerikanska obligationsräntorna föll påtagligt. Den amerikanska dollarn försvagades påtagligt mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med sanslösa -11,2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index backat med -5,8%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde ned -11,5% och har i år fallit med -5,4%. OMXS30 är i neutral trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig under klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1681 och 1737. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1714, över index, vilket tolkas som att index är i negativ trend.

Efter att aktiemarknaden fortsatt stiga, trots oro för coronaviruset och hur det kan komma att slå mot den globala konjunkturen, fick vi nu se en reaktion nedåt. Som alltid vid nedgångar tätnar dramatiken snabbt, men veckan som gick hör nog till en av värsta för aktier de senaste 20 åren. Man ser att marknadsaktörer lättar på innehaven i stort sett i alla tillgångar och söker trygghet i räntepapper. Det talar för flera konton fick problem med säkerhetskrav och tvingades sälja. En rekyl på börsen var välbehövlig sedan långt tillbaka, och kanske var det kombinationen av negativa virusnyheter och ett hårt spänt gummiband som fick flockbeteendet i marknaden att ännu en gång visa hur volatil marknaden kan vara i det korta perspektivet. Där trängs det sunda förnuftet undan för rädsla och kurserna pendlar långt under ett fundamentalt motiverat jämviktsvärde. Motsvarande övertoner ser vi när kurserna stiger brant, men nedgångar blir alltid mer uppmärksammade tack vare att börsen tenderar att gå upp i trappsteg men gå ned med hissen.

Om coronaviruset skrivs det mycket och visst står vi inför en kraftig inbromsning av ekonomin globalt just nu. Det kan bli ett mer utdraget scenario, då viruset smittar många men har låg dödlighet och ofta märker man tydligen inte ens att man är smittad. Det här innebär att viruset kommer att fortsätta vara en del av vår vardag ett tag framöver, och i ett negativt förlopp kan det ta lång tid innan smittan avtar. Förhoppningsvis kommer ändå medvetenheten om viruset och den annalkande sommarperioden att försvåra smittan. Kanske kommer också positiva nyheter om både botemedel och vaccin tidigare än vi trott. Flera kliniska studier aviserar resultat redan i april.

På mindre än två veckor har OMXS30-index gått ned 12%. Det är en kraftig och snabb nedgång, men inte unik. Om man tittar på uppgången som varit sedan botten av nedgången i oktober-december 2018 så har vi ganska precis kommit ner ungefär 50%, vilket inte är en ovanlig korrigering. Att den sker så snabbt är mer sällsynt.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan föll mot den amerikanska dollarn, och dollarindex backade ungefär lika mycket. Valutasäkringen gav därför en neutral effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60. (förlust)

Justerade positioner

 • Silver: Rullade termin från mars till maj.
 • Majs: Justerade försäkringen till en köpt säljoption med lösen april 3,60.

Nya positioner

 • OMXS30: Sålde säljoption med lösen 1300 i december.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Sålda säljoptioner med lösen 1300 och 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
 • Naturgas. Köpt termin maj.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption april 3,60.
 • Apelsinjuice: Sålt termin i mars.
 • Socker: Sålt termin i maj.
 • EURUSD: Köpt termin i mars.
 • AUDUSD: Köpt termin i mars.
 • Silver: Köpt termin i maj.

Andelsvärdet i placeringsklubben backade med -0,3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,9494. Sedan årsskiftet är andelsvärdet oförändrat.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +2,8%. Stängningskursen underskred aktuell exit på 700,00 och en säljorder på aktiefonden läggs därför.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +2,3%. Stängningskursen underskred aktuell exit på 1808,56 och en säljorder på aktiefonden läggs därför.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.