Veckorapport vecka 8 2020

På Stockholmsbörsen föll kurserna tillbaka något jämfört med föregående veckas stängning. På USA-börserna var utvecklingen likartad, med en mer markerad negativ avslutning.

Guldet steg kraftigt jämfört med föregående vecka, liksom silvret. Oljepriset steg trots en svag avslutning, och de amerikanska obligationsräntorna föll påtagligt. Den amerikanska dollarn stängde något upp, efter kraftiga uppgångar under veckan som i den avslutande handeln nästa raderas fullständigt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -0,4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +6,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar stängde oförändrat och har i år stigit med +6,8%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1681 och 1743. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1716, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Denna veckorapport skrivs på kvällen efter en av de kraftigaste börsnedgångarna de senaste åren. Oron för en global virusepidemi breder ut sig och kapital söker sig från aktier och råvaror till räntepapper och ädelmetaller. Med tanke på hur starkt aktier gått under en lång tid, utan någon som helst påtaglig rekyl så är nedgången vare sig oväntad eller oförklarlig. Det är sunt att kurserna kommer ned en bit, efter en period där det förefallit som inget kan påverka aktiekurser negativt utan den enda riktningen är uppåt. Det har invaggat marknaden i ett farligt lugn och fått kurserna att skjuta i höjden omotiverat snabbt och kraftigt.

Viruset är oroande och belyser en av riskerna som mänskligheten står inför. men världen kommer inte heller denna gång att gå under. Den globala ekonomin kommer absolut att få sig en kortsiktig smäll, men om tre månader är viruset med stor sannolikhet på tillbakagång och den internationella handeln på väg att stabiliseras. Fram till dess kommer det troligen att vara turbulent, men det krävs väldigt mycket för att den positiva trenden på aktiebörserna ska brytas.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stängde i stort sett oförändrad mot den amerikanska dollarn, medan dollarindex ökade. Valutasäkringen gav därför en negativ effekt på portföljen.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

Justerade positioner

Nya positioner

 • EURUSD: Köpt termin i mars.
 • AUDUSD: Köpt termin i mars.
 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Silver: Köpt termin i mars.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Sålda säljoptioner med lösen 1440 och 1520 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
 • Naturgas. Köpt termin maj.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.
 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Apelsinjuice: Sålt termin i mars.
 • Socker: Sålt termin i maj.
 • EURUSD: Köpt termin i mars.
 • AUDUSD: Köpt termin i mars.
 • Guld: Köpt termin i mars.
 • Silver: Köpt termin i mars.

Andelsvärdet i placeringsklubben steg med +0,1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 376,9879. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +0,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +16,2% och aktuell exit är 700,00.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +15,2% och aktuell exit är 1808,56.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% likvid efter att exit träffats vecka 5.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.