Veckorapport vecka 4 2020

På Stockholmsbörsen vände kurserna nedåt i en lugn rekyl, efter att index slagit nya rekord mitt i veckan. På USA-börserna var handelsveckan kortad på grund av Martin Luther King dagen i måndags. Kurserna handlades utan större dramatik fram till i fredags då säljsidan ökade trycket och köparna drog sig undan.

Guldet och silvret steg jämfört med föregående vecka. Oljepriset föll rejält, och de amerikanska obligationsräntorna backade också. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -0,7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +2,3%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar backade med -0,8% och har i år stigit med +2,5%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1657 och 1708. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1686, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Efter en snabb och kraftig kursuppgång får vi nu se en rekyl. Den är lika naturligt som välbehövligt. Nedgångar upplevs alltid som mer dramatiska, och denna gång förstärks känslan av olycksbådande rapporter om det nya coronaviruset. Vi har sett mönstret förut med SARS 2003 och MERS 2012. Rädslan för en pandemi sprider sig och civilisationens undergång börjar kännas som verklighet. Troligen kommer vi även denna gång att få se krisen avta och kurserna återhämta sig, men det kan bli turbulent några veckor.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes med 0,55% mot den amerikanska dollarn, samtidigt som dollarindex ökade med 0,30%. Valutasäkringen gav därför en en positiv effekt på portföljen på ca +0,25%.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • JPY/USD. Sålt termin mars.
 • Kaffe. Köpt termin mars. (förlust)
 • Sojaolja. Köpt termin mars. (förlust)
 • Sojabönor. Köpt termin mars. (förlust)
 • Eurodollar. Köpt termin mars. (förlust)
 • Olja. Köpt termin februari. (förlust)
 • Eldningsolja. Köpt termin februari. (förlust)
 • Bensin. Köpt termin februari. (förlust)

Justerade positioner

Nya positioner

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1600 i juni. Såld säljoption med lösen 1440 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
 • Naturgas. Köpt termin maj.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.

Nedgångarna på energimarknaderna och spannmålsmarknaderna fortsatte och gjorde att många positioner fick stängas med förlust, liksom positionen i kaffe.

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med -0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 375,5885. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -0,1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,7% och aktuell exit är 78,63.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +9,1% och aktuell exit är 669,34.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +11,1% och aktuell exit är 1742,15.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +4,9% och aktuell exit är 43,92.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv råvaruindexfond efter en köpsignal 2020-01-09.

Utvecklingen av index sedan köp är -4,7% och aktuell exit är 21,85.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.