Veckorapport vecka 3 2020

Fortsatt klang och jubel på aktiebörserna världen över, med nya rekordnoteringar på löpande band. Stockholmsbörsen inledde veckan lite trevande, men i torsdags och fredags strömmade köpordrarna in. På USA-börserna var det aldrig någon tvekan om vart kurserna skulle, uppåt och framåt! Guldet och silvret stängde i stort sett oförändrat jämfört med föregående vecka. Oljepriset föll något, medan de amerikanska obligationsräntorna låg stilla. Den amerikanska dollarn stärktes mot andra världsvalutor, mätt i dollarindex.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2,3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet har index ökat med +3,1%, exklusive utdelningar. Det bredare indexet Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI) som inkluderar aktieutdelningar ökade med +2,1% och har i år stigit med +3,3%. OMXS30 är i positiv trend enligt Onsdagsfondens trendindikator och befinner sig fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1652 och 1701. Det klassiska trendfiltret 40 veckor (motsvarande 200 dagar i dagsdiagram) ligger på 1680, under index, vilket tolkas som att index är i positiv trend.

Det amerikanska börsindexet S&P 500 har sedan oktober förra året gått upp med 14%, nästan helt utan minsta rekyl. Det underskrivna handelsavtalet mellan USA och Kina, positiv makroekonomisk statistik och starka bankrapporter från USA eldade på det positiva stämningsläget. Utan tvekan är bågsträngen hårt spänd och förväntningarna på bolagsresultat skruvas upp. Om kurserna är rimligt eller högt värderade är alltid föremål för en intensiv debatt med en tendens till rätt känslostyrda argument. Tittar man på det klassiska måttet P/E-tal så noteras det för S&P 500 på 25, vilket historiskt är högt.

Bild från multpl.com

Nu är P/E ett lika enkelt som trubbigt mätverktyg och ska tas med nypor salt. Ett annat mått som sägs vara ett av den legendariske Warren Buffetts favoriter är börsvärdet relativt bruttonationalprodukten. Idag ligger det på 155%, vilket säger att amerikanska aktier värderas 1,55 gånger högre än det samlade värdet av produkter och tjänster i den amerikanska ekonomin.

Enligt historiken innebär detta en signifikant övervärdering och en prognos om att aktier under de närmaste åren kommer att generera negativ avkastning, läs börsnedgångar.

Indikatorer och prognoser är alltid intressanta men svårare att använda som beslutsunderlag för placeringar. Det är priset som måste vara i fokus och för aktier är trenden solklart positiv. Men en snabb och brant uppgång ökar fallhöjden och beredskapen måste höjas för åtminstone en normal korrigering om 5-15%. I närtid kommer kursreaktioner på bolagens rapporter för det sista kvartalet 2019 att avgöra om det är dags för korrigering eller inte. Hittills har amerikanska storbanker presenterat gedigna resultat, men vad annat vore att vänta med låga räntor, massiva utbudsinjektioner från centralbanken och synnerligen positiv utveckling av tillgångspriser. Mer intressant blir att se hur industrikonjunkturen ligger till, och där börjar tunga rapporter komma in nästa vecka.

Något vi vant oss med sedan 2008, men tidigare inte upplevt, är hur centralbanker ingriper för att främja det finansiella läget. På sistone, sedan september 2019, har Federal Reserve fått mycket uppmärksamhet för sina så kallade repooperationer, där man injicerar kortsiktig likviditet i marknaden för att hålla räntorna nere. Det är inga små belopp vi talar om: 50 miljarder dollar på en dag är det nya normala. Av den åtstramning, så kallad Quantative Tightening, som Fed inledde 2017 är mer än hälften upplöst.

Tillgångspriser, som aktier, påverkas förstås av mängden likviditet i det finansiella systemet. Enkelt uttryckt finns det ett överskott av pengar som behöver placeras och då ökar priserna enligt sedvanlig efterfrågan/utbuds-logik. Ett intressant samband mellan S&P 500 och repooperationer ser man i nedanstående diagram. Tendens till korrigeringar motverkas snabbt av likviditetsinjektioner från Fed.

Så länge centralbankerna fortsätter att stimulera och företagens resultat förbättras utan att löner och inflation tar fart är det svårt att se att börstrenden skulle förändras. Men mycket kan hända på kort tid, och vi har fått se branta fall de senaste åren som dock varit snabbt övergående.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan försvagades med 0,16% mot den amerikanska dollarn, samtidigt som dollarindex ökade med 0,29%. Valutasäkringen gav därför en en negativ effekt på portföljen på ca -0,13%.

Avslutade positioner, med vinst om inte annat anges

 • Olja. Köpte tillbaka den sålda köpoptionen april 69.

Justerade positioner

Nya positioner

 • Sojaolja. Köpt termin mars.
 • Sojabönor. Köpt termin mars.
 • Eurodollar. Köpt termin mars.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • OMXS30: Såld säljoption med lösen 1440 i september. Såld säljoption med lösen 1380 i december. Sålda köpoptioner med lösen 1720 och 1760 i juni 2020.
 • JPY/USD. Sålt termin mars.
 • Kaffe. Köpt termin mars.
 • Olja. Sålt säljoption april 52. Köpt säljoption 50 och köpoption 73, båda med lösen i mars, som försäkring.
 • Olja. Köpt termin februari.
 • Eldningsolja. Köpt termin februari.
 • Bensin. Köpt termin februari.
 • Naturgas. Köpt termin maj.
 • Sojaolja. Köpt termin mars.
 • Sojabönor. Köpt termin mars.
 • Eurodollar. Köpt termin mars.
 • Fläskkött. Sålt optionsspread med såld säljoption april 66 och köpt säljoption februari 60.
 • Majs. Köpt termin maj med försäkring av köpt säljoption maj 3,70 samt en såld köpoption maj 4,1 vilket finansierar försäkringen och sätter taket för vinsten.

Nedgångar på energi- och sojamarknaderna gjorde att långa positioner där minskade i värde. Ingångsvärdena är attraktiva i dessa marknader med positiv trend intakt.

Andelsvärdet i placeringsklubben sjönk med -0,4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 377,1870. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +0,3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för jämförelseindexet MSCI All Country World Index (ACWI). Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden AP7 Aktiefond efter en köpsignal 2019-07-31.

Utvecklingen av index sedan köp är +11,1% och aktuell exit är 78,61.

Onsdagsfonden Sverige

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Stockholmsbörsens Benchmark Index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden SPP Aktiefond Sverige efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +12,4% och aktuell exit är 668,77.

Onsdagsfonden OMXS30

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Portföljen är till 100% placerad i aktiefonden Avanza Zero efter en köpsignal 2019-09-25.

Utvecklingen av index sedan köp är +11,9% och aktuell exit är 1741,57.

Onsdagsfonden Emerging Markets

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för iShares Emerging Index Fund. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv aktiefond efter en köpsignal 2019-11-29.

Utvecklingen av index sedan köp är +8,7% och aktuell exit är 43,92.

Onsdagsfonden Råvaror

Onsdagsfondens trendindikator visar positiv trend för Bloomberg Commodity Index. Portföljen är till 100% placerad i fiktiv råvaruindexfond efter en köpsignal 2020-01-09.

Utvecklingen av index sedan köp är -1,3% och aktuell exit är 21,85.

Volatilitet

Volatilitet beskriver hur mycket marknaderna svänger. Det kan användas på en mängd olika sätt i placeringsstrategier. I Onsdagsfonden använder jag volatiliteten framför allt för att beräkna exitnivåer. Ju större rörelser en marknad rör sig med, desto längre placeras exit från kursen och vice versa. Jag använder Average True Range för att mäta volatilitet.

OMXS30 (Onsdagsfonden OMXS30)

OMX Benchmark Cap Price Index (Onsdagsfonden Sverige)

iShares All Country World Index världsindex (Onsdagsfonden PPM)

iShares MSCI Emerging Markets (Onsdagsfonden Emerging Markets)

Bloomberg Commodity Index (Onsdagsfonden Råvaror)

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

2 tankar om “Veckorapport vecka 3 2020

 1. Angående Xact Råvaror:
  ”Styrelsen för Xact Kapitalförvaltning AB har beslutat att avnotera den börshandlade fonden XACT Råvaror (UCITS ETF). Sista dag att sälja fondandelar över börsen är den 23 september 2019”.
  ——–
  Även SEB har en råvarufond. När jag tidigare jämförde utvecklingen för den med SHB, var SEB att föredra. Liknande utveckling, men lägre avgift i SEB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.